Emmanuel Macron oferă „protecție consulară” jurnalistei care a protestat împotriva războiului din Ucraina

15 Mar 2022
Emmanuel Macron oferă „protecție consulară” jurnalistei care a protestat împotriva războiului din Ucraina

Franța este pregătită să ofere „protecție consulară” jurnalistei rusoaice care a protestat în direct împotriva războiului din Ucraina, fie la ambasadă, fie acordându-i azil politic, a anunțat Emmanuel Macron marți, 15 martie, cerând Moscovei „claritate deplină” asupra situației sale, transmite AFP citată de Le Figaro.

„Vom lua măsuri pentru a oferi protecție, fie la ambasadă, fie ca azil politic, colegei dumneavoastră”, a spus el presei, adăugând că va avea „ocazia în timpul următoarea sale întâlniri cu președintele Putin să propună aceasta soluție direct”.

Secvența a facut turul rețelelor de socializare de luni seară. Chiar în mijlocul emisiunii de știri „Vremia”, cea mai urmărită  a primului canal al Rusiei, Pervii Kanal, în spatele prezentatorului a apărut o femeie, ținând o pancartă pe care se poate citi mesajul: „Nu războiului. Nu crede propaganda. Ei vă mint (...) Ruşii sunt împotriva războiului." 

În Rusia, mass-media se referă mai ales la un „incident”, dar în această marți, capturile de ecran folosite pentru a ilustra informațiile sunt toate neclare. Publicul rus care nu s-a aflat luni seara în fața televizorului nu va fi, așadar, la curent cu mesajul Marinei Ovsyannikova.

Marți dimineață, prezentatoarea Ekaterina Andreïeva a reacționat în felul ei, postând pe Instagram (deși blocat în mod normal în Rusia) o story în care o vedem făcând yoga, unde explică că îi permite să fie „puternic ca un munte” în fata de incidente precum cel petrecut luni.

Pentru a discredita acțiunea protestatarei, redactorul-șef al agenției de stat Sputnik și Russia Today (RT) Margarita Simonian, a susținut că acest gen de „incident” „se poate întâmpla la fiecare ediție” și susține că a cunoscut-o pe jurnalista n trecut, acuzând-o că a fost „favorita” patronului televiziunii pentru care a lucrat în Kuban, scrie France Inter

Sursa: Le FigaroFrance Inter

Alte stiri din Externe

Ultima oră