Pentagonul avertizează Iranul să nu ajute Rusia în Ucraina: "este o idee foarte, foarte proastă"

21 Iul 2022
Pentagonul avertizează Iranul să nu ajute Rusia în Ucraina: "este o idee foarte, foarte proastă"

Secretarul Apărării Lloyd Austin și șefii de stat major general Mark Milley au avertizat Iranul să nu ajute Rusia pe fondul îngrijorării că Teheranul va trimite drone pentru a ajuta Moscova în invazia sa în curs de desfășurare în Ucraina, scrie The Hill.

„Am sfătui Iranul să nu facă asta”, a spus Austin într-o conferință de presă comună alături de Milley.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat săptămâna trecută că SUA credeau că Iranul se pregătește să furnizeze Rusiei sute de drone într-o „cronologie accelerată” și că Teheranul se pregătește să antreneze forțele ruse să folosească dronele încă din această lună.

Președintele rus Vladimir Putin a efectuat marți o vizită în Iran, în timpul căreia s-a întâlnit cu liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei. Oficialul iranian l-a lăudat pe Putin pentru că a trimis trupe în Ucraina, spunând că, dacă Moscova nu ar fi făcut asta, atunci s-ar confrunta în schimb cu atacuri din partea NATO.

Austin și Milley au spus că nu ar fi o idee bună ca Teheranul să ajute Rusia, având în vedere opoziția SUA ca Iranul să ofere asistență. Cu toate acestea, când a fost întrebat de ce, Milley a refuzat să răspundă.

„Nu cred că este o idee bună că Iranul furnizează UAV-uri [vehicule aeriene fără pilot] sau alte sisteme de arme care sunt comentate în mass-media către Rusia. Și vom vedea unde duc toate acestea”, a spus Milley.

Comentariile vin în timp ce invazia Rusiei în Ucraina se apropie de cea de-a șasea lună, iar Moscova își concentrează eforturile asupra regiunii Donbas a țării.

Austin s-a adresat reporterilor după cea de-a patra întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei, în timpul căreia oficiali ai apărării din peste 40 de națiuni au discutat despre a ajuta Ucraina să-și susțină eforturile împotriva Rusiei pe termen lung.

Miercuri mai devreme, Austin a anunțat că SUA vor trimite în Ucraina patru sisteme suplimentare de rachete de artilerie de mare mobilitate, ca parte a unui viitor pachet de arme.

Milley a spus că 200 de ucraineni au fost instruiți cu privire la acest sistem, pe care SUA l-au considerat ca fiind extrem de eficient pentru această fază a luptei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră