UE cere Ungariei să retragă proiectul de lege privind „transparența” finanțării externe a ONG-urilor și a organizațiilor media

25 Mai 2025
UE cere Ungariei să retragă proiectul de lege privind „transparența” finanțării externe a ONG-urilor și a organizațiilor media

Bruxelles-ul pregătește terenul pentru o nouă confruntare cu guvernul Orbán. Comisia Europeană a lansat un avertisment către guvernul Ungariei, cerând retragerea unui proiect de lege intitulat „Transparența vieții publice”, care vizează limitarea finanțării externe pentru ONG-uri și organizațiile media. Proiectul, promovat de premierul Viktor Orbán ca parte a campaniei sale împotriva „ingerințelor străine”, a stârnit critici dure, fiind considerat o amenințare la adresa libertății presei și a societății civile. Bruxelles-ul avertizează că adoptarea legii ar constitui o încălcare gravă a principiilor și dreptului Uniunii Europene, pregătind terenul pentru o nouă confruntare cu executivul de la Budapesta. Oficialii UE „nu ar trebui să fie preocupați de legea privind transparența, ci de ingerințele străine în viața politică a unei țări din UE” a spus ministrul maghiar de externe, Péter Szijjártó, conform Euronews

Potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei, dacă proiectul de lege va fi adoptat, acesta ar constitui o încălcare gravă a principiilor și dreptului Uniunii Europene.

Comisia Europeană a solicitat Ungariei să retragă un proiect de lege controversat care vizează limitarea finanțării externe a ONG-urilor și a organizațiilor media, în cadrul unei noi campanii politice inițiate de guvernul Orbán împotriva ingerințelor străine.

Criticii se tem că proiectul de lege maghiar intitulat „Transparența vieții publice”, prezentat parlamentului de la Budapesta pe 13 mai, ar oferi guvernului Ungariei puteri extinse pentru a reprima presa și vocile critice din societatea civilă. Legea ar permite autorităților să înscrie pe o listă ONG-urile și mass-media finanțate din străinătate, dacă guvernul le consideră o amenințare la adresa suveranității naționale, și să le blocheze finanțarea. Amenzi substanțiale sunt prevăzute în cazul în care fondurile continuă să provină din surse externe.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat pentru Euronews că executivul este la curent cu proiectul de lege și îi monitorizează îndeaproape evoluția: „Comisia este profund îngrijorată de acest proiect. Dacă ar fi adoptat în forma actuală, ar constitui o încălcare gravă a principiilor și dreptului Uniunii Europene. Prin urmare, cerem retragerea acestui proiect din procesul legislativ.”

„Nu vom ezita să luăm măsurile necesare dacă acest proiect va fi adoptat”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Comisia acordă o mare importanță rolului societății civile și rămâne ferm angajată în protejarea libertății de asociere și în promovarea unui mediu favorabil activității acesteia în întreaga UE, inclusiv în ceea ce privește accesul la finanțare.”

Purtătorul de cuvânt a reamintit că, anul trecut, Comisia a trimis Ungaria în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, considerând că legea care înființează Oficiul pentru Suveranitate și activitățile sale de investigare încalcă dreptul european.

Săptămâna aceasta, un grup de europarlamentari a cerut Comisiei să suspende imediat finanțarea UE pentru Ungaria, din cauza presupusului regres al statului de drept sub conducerea prim-ministrului Viktor Orbán. Scrisoarea, publicată marți, a fost adresată comisarului european pentru buget, Piotr Serafin, și comisarului pentru democrație și justiție, Michael McGrath, și a fost semnată de 26 de europarlamentari din cinci grupuri politice diferite.

Proiectul de lege „Transparența vieții publice” face parte din campania de „curățenie de primăvară” a lui Viktor Orbán, anunțată în martie. Partidul de guvernământ, Fidesz, susține că actori externi, precum fondurile USAID și Comisia Europeană, interferează în politica maghiară prin finanțarea ONG-urilor și a organizațiilor media.

„În cele din urmă, legea maghiară privind transparența nu este doar un instrument juridic, ci și o declarație politică clară: democrația maghiară răspunde doar poporului maghiar”, au declarat europarlamentarii Fidesz, Tamás Deutsch și Kinga Gál, presei la începutul săptămânii.

Potrivit guvernului, în 2022, mai multe milioane de dolari din fonduri externe au fost folosite de politicieni din opoziție pentru a face campanie împotriva guvernului. Vorbind la Budapesta după un recent debat al Parlamentului European despre Ungaria, ministrul maghiar de externe, Péter Szijjártó, a declarat clar că guvernul nu intenționează să renunțe la lege.

„Au motive să fie îngrijorați, dar din motivul greșit”, a spus el, adăugând: „nu ar trebui să fie îngrijorați de situația Ungariei: nu ar trebui să fie preocupați de legea privind transparența, ci de ingerințele străine în viața politică a unei țări din UE.”

Europarlamentarii și ONG-urile cer Bruxelles-ului să acționeze

Weekendul trecut, zeci de mii de maghiari au protestat pe străzile din Budapesta împotriva proiectului. Miercuri, Parlamentul European a organizat o dezbatere despre ultimele evoluții legate de statul de drept în Ungaria. Numeroși deputați au cerut Comisiei Europene să ia măsuri. Într-un interviu pentru Euronews, Tineke Strik, raportor al Parlamentului European pentru Ungaria, a declarat că legea este „o copie fidelă a legii rusești privind agenții străini”. Ea a afirmat că, dacă va fi adoptată, Curtea Europeană de Justiție ar putea anula legea.

„Comisia Europeană nu poate suspenda legea, dar poate sesiza imediat Curtea de Justiție și poate cere o măsură imediată pentru suspendarea acesteia, deoarece există deja o procedură în curs privind legea anterioară pentru protecția suveranității, iar Curtea analizează acest caz”, a spus Strik. „Dar ce poate face Comisia este să spună: «Ascultați, există o urgență aici, așa că vă cerem să luați o măsură provizorie pentru a preveni daune ireversibile.»”

320 de ONG-uri și 80 de organizații media au publicat o scrisoare prin care cer Comisiei Europene să ia măsuri imediate. Acestea au solicitat președintelui von der Leyen să ceară imediat Curții de Justiție a Uniunii Europene să dispună măsuri provizorii în cadrul procedurii de infringement în curs, să îndemne public guvernul maghiar să retragă proiectul de lege și să inițieze o nouă procedură de infringement în cazul în care Ungaria refuză cererile adresate.

Miniștrii UE urmează să discute despre posibila utilizare a regimului de sancțiuni prevăzut de articolul 7 al Uniunii în contextul presupusului regres al statului de drept în Ungaria, în cadrul reuniunii de marți a Consiliului „Afaceri Generale” de la Bruxelles.

Alte stiri din Externe

Ultima oră