Iranul încearcă să obțină material nuclear din Germania

08 Iun 2022
Iranul încearcă să obțină material nuclear din Germania
Iranul a încercat din ce în ce mai mult să obțină materiale în Europa pentru programele sale nucleare și de rachete balistice, consideră informațiile germane.

O evaluare a securității a spus că în 2021 a existat o „creștere clară” a eforturilor de achiziții legate de activitățile nucleare ale Iranului.

A spus că Teheranul folosește spionajul cibernetic pentru a obține cunoștințe despre produse pe care nu le poate obține cu ușurință din cauza sancțiunilor.

Descoperirile au loc în timp ce Germania și aliații săi, Franța și Marea Britanie, încearcă să restabilească conformitatea Iranului cu acordul nuclear din 2015, care era menit să păstreze tehnologia sensibilă departe de mâinile Teheranului.

CITESTE MAI MULT
Națiunile occidentale îndeamnă organul de supraveghere al ONU să cenzureze Iranul în timp ce Teheranul închide două camere
Un acord privind restabilirea limitelor din 2015 a părut aproape până la ruperea discuțiilor în martie, după ce războiul din Ucraina a complicat poziția din cauza prezenței Rusiei la negocieri.

Acel acord, în mod oficial Planul de acțiune cuprinzător comun, nu acoperă rachetele balistice pe care Iranul le-a dezvoltat și este suspectat că le-ar furniza rebelilor Houthi din Yemen.

„Activitățile de achiziții în acest sens sunt în mod continuu ridicate în Germania – cu o tendință ascendentă”, se arată în raportul anual al Oficiului German pentru Protecția Constituției.

În plus, a existat „o creștere clară în 2021 a indicațiilor privind încercările de achiziții iraniene pentru programul său nuclear”, se arată în raport. Nu spunea ce încerca Iranul să obțină.

Agenția a spus că dovezile privind potențialele încălcări ale JPCOA au fost „transmise autorităților relevante”. Acordul numește agenția nucleară a ONU de la Viena drept arbitru pentru îndeplinirea condițiilor acesteia.
De când SUA au renunțat la acord în 2018, Iranul a încălcat în mod deschis unele dintre limitele JCPOA, inclusiv prin producerea de uraniu îmbogățit în proporție de 60% – pe care puterile occidentale îl descriu ca neavând o utilizare civilă plauzibilă.

Separat de discuțiile blocate ale JCPOA, Iranul este într-o luptă cu o agenție ONU nerăbdătoare pentru monitorizarea site-urilor sale nucleare. Puterile occidentale vor să condamne Iranul pentru lipsa sa de cooperare.

Teheranul este sancționat din cauza programelor sale de arme și a drepturilor omului, dar serviciile de informații germane consideră că s-au adresat atacatorilor cibernetici pentru a depăși unele dintre aceste obstacole.

Raportul spunea că spionajul Iranului în Germania a vizat în principal instituțiile de învățământ și cercetare, deși a vizat și potențialii dizidenți iranieni care trăiesc în Europa.

Metoda principală a hackerilor susținuți de stat a fost să folosească atacuri de tip spear-phishing care păcălesc oamenii să predea informații sensibile, se spune.

Cu toate acestea, a spus că unii hackeri folosesc programe malware sau ransomware de casă pentru a se face să arate mai degrabă ca niște criminali cibernetici decât ca agenți ai regimului iranian.

Operațiunile de acest fel sunt de așteptat să devină din ce în ce mai profesionale pe măsură ce Iranul încearcă să adune informații, a spus agenția germană.

Atacurile cibernetice sunt folosite pentru a „obține know-how și informații despre produse și procese, deoarece sancțiunile împotriva Iranului închid alte rute”, se spune.

Thomas Haldenwang, șeful agenției de informații, a spus că nivelul de spionaj împotriva Germaniei în general a fost comparabil cu cel din timpul Războiului Rece.

 

 

Sursa: The National

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră