Putin a ajuns la Teheran: prima vizită în afara graniței de la începutul războiului

19 Iul 2022
Putin a ajuns la Teheran: prima vizită în afara graniței de la începutul războiului

Președintele rus Vladimir Putin a sosit la Teheran, unde va avea o întâlnire trilaterală cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și cu președintele iranian Ebrahim Raisi privind Siria și apoi o întâlnire bilaterală cu Erdogan cu privire la Ucraina raportează televiziunea de stat iraniană.

Președinții rus și turc vorbesc marți, 19 iulie, la Teheran, despre mecanismele care să permită  exporturile de cereale din Ucraina, blocate în această țară de ofensiva militară rusă cu riscul de a provoca o criză alimentară mondială. Negocierile care implică Moscova, Kievul, Ankara și ONU urmează să aibă loc în zilele următoare în Turcia, după ce discuțiile au progresat pe 13 iulie, scrie France24

„În primul rând, suntem pregătiți să continuăm lucrările în această direcție, în al doilea rând, această temă va fi discutată de președinți” , au indicat luni, potrivit agențiilor ruse, consilierul diplomatic al Kremlinului, Yuri Ouchakov, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan în ajunul unei întâlniri între cei doi lideri din Iran.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că un „document final” va fi gata în curând pentru a permite exportul de cereale din Ucraina.

Acordul negociat prin ONU urmărește să scoată prin Marea Neagră aproximativ 20 de milioane de tone de cereale blocate în silozuri ucrainene din cauza ofensivei conduse de Rusia în Ucraina. De asemenea, trebuie să faciliteze exporturile rusești de cereale și îngrășăminte, afectate de sancțiunile occidentale care afectează logistica și lanțurile financiare rusești.

Produsele agricole rusești și ucrainene sunt esențiale pentru a preveni multiplicarea crizelor alimentare în lume.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a confirmat luni că „s-a ajuns la un acord de principiu (...)” cu Ucraina și Rusia pentru stabilirea unui coridor maritim securizat care să permită transportul cerealelor.

Prioritate dosarului sirian 

Cu toate acestea, acest summit va fi dominat în principal de Siria, unde Rusia, Turcia și Iranul reprezintă actori majori în războiul care a devastat țara din 2011, Moscova și Teheranul susținând regimul lui Bashar al-Assad și Ankara sprijinind rebelii. Cele trei țări au lansat așa-numitul proces Astana în 2017, menit oficial să aducă pacea în Siria.

La întâlnire, „vom putea stabili obiectivul important al întâlnirii de la Astana, care a fost reducerea tensiunii în zonele de conflict din Siria”, a declarat ministrul iranian de externe Amir-Abdollahian într-un videoclip publicat pe site-ul ministerului. „În timpul călătoriei mele recente la Ankara și Siria, am transmis mesajul președintelui că putem gestiona criza de securitate dintre Siria și Turcia”.

Summitul tripartit va fi o oportunitate pentru Recep Tayyip Erdogan de a se întâlni cu Vladimir Putin pentru prima dată de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Turcia, membră a NATO, a încercat să mențină legătura cu cele două țări, oferindu-se să medieze în mai multe rânduri.

Această întâlnire are loc și la câteva zile după turneul președintelui american Joe Biden în Orientul Mijlociu, unde a vizitat Israelul și Arabia Saudită, două țări ostile Iranului.  

Alte stiri din Externe

Ultima oră