Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut cooperarea între țările care se confruntă cu sancțiuni occidentale în timpul unei vizite în Iran, potrivit The National.
Domnul Lavrov a avut o întâlnire cu președintele iranian Ebrahim Raisi după ce a sosit la Teheran miercuri și a purtat discuții cu ministrul de externe Hossein Amirabdollahian joi.
Pe lângă creșterea cooperării bilaterale și energetice, dl Lavrov este de așteptat să discute despre acordul nuclear din 2015 al Iranului și despre problemele internaționale și regionale.
Ministerul de Externe al Rusiei a postat un clip cu declarațiile de deschidere ale domnului Lavrov în întâlnirea sa cu domnul Raisi, în care a spus că Moscova se adaptează la ceea ce el a numit politicile agresive ale Occidentului.
„În toate țările care se confruntă cu influența negativă a liniei egoiste adoptate de Statele Unite și sateliții săi, apare nevoia obiectivă de a-și reconfigura relațiile economice, astfel încât să evite să se bazeze pe capriciile și capriciile partenerilor noștri occidentali”, dl Lavrov. spus.
Televiziunea de stat iraniană a arătat că domnul Lavrov se întâlnește cu domnul Raisi, dar nu a oferit detalii.
Ministerul iranian de Externe a declarat luni că vizita domnului Lavrov a avut ca scop „extinderea cooperării cu regiunea eurasiatică și Caucazul”.
Luna trecută, Moscova a declarat că Rusia și Iranul, care sunt ambele sub sancțiuni occidentale și fac parte din unele dintre cele mai mari rezerve de petrol și gaze din lume, au discutat despre schimbarea livrărilor cu petrol și gaze, precum și despre stabilirea unui hub logistic.
În timp ce Moscova contestă sancțiunile occidentale din cauza invaziei sale asupra Ucrainei, conducătorii Teheranului s-au luptat să mențină economia Iranului pe linia de plutire. Acest lucru se datorează sancțiunilor americane care au fost reimpuse după ce Washingtonul a părăsit acordul nuclear în 2018.
Vizita domnului Lavrov vine în timp ce puterile mondiale și Teheranul se luptă să revigoreze pactul, pe care Teheranul îl învinovățește pentru dificultățile sale economice.
Opoziția iraniană și activiștii pentru drepturile omului spun că guvernarea proastă și utilizarea resurselor limitate ale țării pentru a sprijini mandatarii din regiune sunt, de asemenea, de vină pentru deteriorarea condițiilor de viață.
Discuțiile indirecte dintre Teheran și administrația președintelui american Joe Biden pentru a restabili pactul au fost întrerupte din martie, ambele părți acordând vina pentru impas.