Războiul din Ucraina a aliniat și mai mult Rusia și Iranul, ambele izolate de Occident, scrie New York Times.
În timp ce președintele Vladimir Putin încearcă să contracareze încercarea Occidentului de a-l izola, el a primit marți o susținere completă a războiului său din Ucraina de la liderul suprem al Iranului care a mers chiar mai departe în acțiuni în sprijinul lui Putin decât alți aliați ai săi.
Întâlnindu-se cu Putin în timpul unei rare călătorii internaționale a liderului rus în Iran, ayatollahul Ali Khamenei a repetat argumentul domnului Putin conform căruia Statele Unite și aliații săi din Europa nu au lăsat Kremlinului de ales decât să invadeze Ucraina.
„Războiul este un efort violent și dificil, iar Republica Islamică nu este deloc fericită că oamenii sunt prinși în război”, i-a spus Khameneilui Putin, potrivit biroului său, într-o întâlnire care a fost văzută ca o onoare în Iran. „Dar în cazul Ucrainei, dacă nu ați fi luat conducerea, cealaltă parte ar fi făcut-o și ar fi inițiat un război”.
Declarația publică a domnului Khamenei asupra războiului părea să depășească sprijinul mult mai prudent oferit de un alt aliat cheie al Rusiei, China .Cuvintele liderului iranian au fost, de asemenea, un semnal pentru lume că relația de lungă durată dintre Moscova și Teheran se întărea într-un adevărat parteneriat, cimentat parțial de sancțiunile occidentale care dăunează ambelor economii.
Călătorind în Iran, Putin s-a întâlnit și cu președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan. Cei trei lideri au discutat despre războiul din Ucraina și despre situația din Siria, unde Turcia amenință cu o nouă incursiune militară în nord-estul țării.
Călătoria Putin în Iran a subliniat modul în care războiul din Ucraina ajută la alinierea a două puteri regionale izolate de Europa și Statele Unite și modifică calculul geopolitic al lumii.
„Rusia și Iranul încă nu au încredere una în alta, dar acum au nevoie una de alta mai mult ca niciodată”, a declarat Ali Vaez, directorul Iranului pentru International Crisis Group. „Acesta nu mai este un parteneriat de alegere, ci o alianță din necesitate.”
Ani de zile, Rusia a avut grijă să nu se apropie prea mult de Iran, chiar dacă cele două țări au împărtășit o relație de conflict cu Statele Unite și au cooperat militar după intervenția Rusiei în războiul civil din Siria. Pentru Putin, încercările sale de a construi relații cu Israelul și țările arabe au împiedicat o alianță cu drepturi depline cu Teheranul.
Dar războiul din Ucraina a schimbat calculul. Din ce în ce mai izolată de piețele occidentale, Rusia caută Iranul ca partener economic și expertiză în evitarea sancțiunilor. Gazprom, gigantul energetic rus, a semnat un acord neobligatoriu de 40 de miliarde de dolari pentru a ajuta la dezvoltarea zăcămintelor de gaze și petrol din Iran, potrivit rapoartelor iraniene.
În plus, susțin oficialii americani, Rusia caută să cumpere drone de luptă din Iran atât de necesare pentru a fi folosite înUcraina – o chestiune care nu a fost abordată public în reuniunile de marți.
După ce a aterizat la Teheran, Putin s-a întâlnit cu președintele Iranului Ebrahim Raisi pentru a treia întâlnire în persoană dintre cei doi din ianuarie. În scurte comentarii televizate de la începutul discuțiilor, Putin a spus că relațiile dintre cele două țări „se dezvoltă într-un ritm bun” în afacerile economice, de securitate și regionale.
Dmitri S. Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat unui radiodifuzor iranian înainte de vizita lui Putin că Iranul și Rusia ar putea semna în curând un tratat de cooperare strategică, extinzându-și colaborarea în domeniul bancar și financiar și renunțând la utilizarea dolarului pentru a-și denomina comerțul. El a evocat istoria diplomației din secolul al XVI-lea dintre Rusia și Persia pentru a pregăti scena pentru ceea ce a promis că va fi o nouă eră a prieteniei între Teheran și Moscova.
Summit-ul a fost doar a doua călătorie a lui Putin în afara Rusiei de la începutul războiului, dar a treia oară când se întâlnește cu domnul Raisi în acest an: președintele iranian a călătorit la Moscova în ianuarie și la un summit regional din Turkmenistan luna trecută.
Domnul Khamenei a dat un ton rece summit-ului în trei, joi, într-o întâlnire separată cu domnul Erdogan, unde a părut să respingă planurile militare ale Turciei în Siria.
Dar domnul Erdogan nu a dat înapoi, cel puțin public.
„Lupta noastră împotriva organizațiilor teroriste va continua peste tot”, a spus el după întâlnire. „Ne așteptăm ca Rusia și Iranul să sprijine Turcia în această luptă.”