NATO nu vrea „război deschis” cu Rusia, spune secretarul general al NATO

11 Mar 2022
NATO nu vrea „război deschis” cu Rusia, spune secretarul general al NATO

Aflat la Forumul Diplomatic organizat de președinția turcă, Jens Stoltenberg a justificat astfel refuzul NATO de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, spune Agenția France Presse citată de Le Figaro.

NATO nu vrea „război deschis cu Rusia”, a declarat vineri, 11 martie, AFP Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței, la Antalya, în sudul Turciei.

„Avem responsabilitatea de a preveni ca acest conflict (între Rusia și Ucraina) să escaladeze dincolo de granițele Ucrainei și să devină un război deschis între Rusia și NATO”, a spus el la Forumul Diplomatic organizat de preşedinţia Turciei în Antalya. Jens Stoltenberg a justificat astfel refuzul NATO de a impune o zonă de excludere a zborului deasupra Ucrainei pentru a proteja populația de bombardamentele rusești. O astfel de măsură „ar însemna să fim gata să doborâm avioane rusești”, a spus el, „și cu siguranță ne-ar conduce la un război deschis”. 

Jens Stoltenberg urma să se întâlnească cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, a doua zi după primele discuții dintre miniștrii de externe rus și ucrainean în stațiunea de pe litoral. Șeful NATO, organizație din care face parte Turcia, i-a cerut din nou președintelui rus Vladimir Putin să „pună capăt acestui război fără sens” și să găsească o „soluție politică”. „Prima măsură ar fi garantarea unor coridoare umanitare care să permită oamenilor să iasă și să obțină alimente și medicamente”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră