Marea Britanie va oferi Ucrainei un sprijin militar suplimentar de 1,3 miliarde de lire sterline

08 Mai 2022
Marea Britanie va oferi Ucrainei un sprijin militar suplimentar de 1,3 miliarde de lire sterline

Marea Britanie a anunțat că va oferi încă 1,3 miliarde de lire sterline (1,60 miliarde de dolari) în sprijin militar și ajutor militar Ucrainei, făcând acest angajament înaintea unui apel video planificat duminică de liderii Grupului celor Șapte cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky, scrie Reuters.

Premierul Boris Johnson a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai eforturilor Ucrainei de a rezista forțelor ruse de când președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia pe 24 februarie. Guvernul lui Johnson a trimis în Ucraina rachete antitanc, sisteme de apărare aeriană și alte arme.

Noul angajament aproape dublează angajamentele anterioare ale Marii Britanii privind cheltuielile cu Ucraina, iar guvernul a spus că aceasta este cea mai mare rată a cheltuielilor pentru un conflict de după războaiele din Irak și Afganistan, deși nu a oferit detalii despre acest calcul.

„Atacul brutal al lui Putin nu numai că cauzează devastări  în Ucraina, ci amenință și pacea și securitatea în întreaga Europă”, a spus Johnson într-un comunicat. Săptămâna trecută a devenit primul lider occidental care s-a adresat parlamentului Ucrainei de la începutul invaziei.

Liderii țărilor G7 - Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite - își vor ține întâlnirea virtuală cu Zelensky duminică, cu o zi înainte ca Rusia să marcheze sărbătoarea de Ziua Victoriei, care marchează sfârșitul celui de-al doilea război mondial. 

Marea Britanie a spus că cheltuielile suplimentare pentru Ucraina vor proveni dintr-o rezervă folosită de guvern pentru situații de urgență.

Guvernul a mai spus că Boris Johnson va găzdui o întâlnire a companiilor de apărare de top la sfârșitul acestei luni pentru a discuta despre creșterea producției ca răspuns la cererea crescută creată de războiul din Ucraina.

În timp ce Marea Britanie a oferit un ajutor militar semnificativ, până acum a acceptat relativ puțini dintre cei peste 5 milioane de ucraineni care au fugit din țara lor. Guvernul britanic a declarat sâmbătă că până acum a eliberat peste 86.000 de vize ucrainenilor, dintre care aproximativ 27.000 au ajuns în Marea Britanie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră