Cehia devine prima țară NATO care trimite tancuri în Ucraina

06 Apr 2022
Cehia devine prima țară NATO care trimite tancuri în Ucraina

 Republica Cehă a trimis tancuri T-72 și vehicule de luptă de infanterie BVP-1 în Ucraina, a declarat marți pentru Reuters o sursă cehă de apărare, confirmând un raport din presa locală.

Radiodifuzorul public Czech Television a raportat inițial transportul, arătând imagini pe Twitter ale unui tren încărcat cu cinci tancuri și cinci vehicule de luptă. Se spunea că transportul a fost un cadou convenit cu aliații NATO.

Radiodifuzorul a spus că informația a fost confirmată de șeful Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei inferioare din Cehia, Ondrej Benesik, care a declarat pentru Reuters că a primit informația de la expertul în apărare al Partidului său Creștin Democrat.

Sursa, din comunitatea de apărare cehă, a confirmat, de asemenea, că tancurile și vehiculele de luptă au fost trimise, dar a refuzat să ofere alte detalii, invocând preocupări de securitate.

Ministrul Apărării, Jana Cernochova, a declarat parlamentului că nu va confirma sau infirma detaliile despre ajutorul cehiei pentru Ucraina.

„Vă asigur doar că Republica Cehă... ajută Ucraina cât de mult poate și va continua să ajute prin (furnizarea) echipamente militare, atât ușoare, cât și grele”, a spus Cernochova.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat că Republica Cehă a trimis Ucrainei ajutor militar în valoare de aproape 1 miliard de coroane (45 de milioane de dolari) de la începutul războiului din 24 februarie, dar a refuzat să ofere alte detalii.

Vehiculele cehe sunt doar cel mai recent exemplu de echipament militar venit din Occident. Germania a aprobat la 1 aprilie livrarea către Ucraina a câtorva zeci de vehicule de luptă a infanteriei (IFV) pe fondul criticilor că Berlinul nu a trimis suficient ajutor militar la Kiev.

Alte stiri din Externe

Ultima oră