Boris Johnson îi va trimite în Ruanda pe toţi imigranţii ilegali indiferent de naţionalitatea lor

15 Apr 2022
Boris Johnson îi va trimite în Ruanda pe toţi imigranţii ilegali indiferent de naţionalitatea lor

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat că de joi, 14 aprilie, Ruanda va primi toți imigranții ilegali care au sosit în Marea Britanie de la 1 ianuarie, indiferent de naţionalitatea lor, scrie L'Express.

Obiectivul declarat este reducerea drastică a numărului de imigranți. In 2021 aproape 28.500 de persoane au ajuns pe teritoriul britanic prin Canalul Mânecii, față de 8.466 în anul precedent. O creștere care sună a eșec pentru Boris Johnson, care atunci când a venit la putere în iulie 2019 s-a angajat să reducă imigrația ilegală. Odată cu apropierea alegerilor locale din mai, premierul vrea să trezească spiritele.

De ce Ruanda?
În ianuarie anul trecut, au existat zvonuri despre un posibil acord cu Ghana, dar aceasta din urmă a negat rapid că vrea să participe la această politică. Trei luni mai târziu, Ruanda a acceptat și, prin vocea ministrului său de Externe, a salutat viitoarea colaborare:

Ruanda este încântată de acest parteneriat cu Regatul Unit pentru a primi solicitanții de azil și migranți și pentru a le oferi modalități legale de a trăi”. el a declarat, înainte de a adăuga că țara sa va putea primi „zeci de mii de oameni în anii următori”, iar aceștia vor putea „să se stabilească acolo definitiv dacă vor”.

În acest caz, Ruanda, țară în care mai mult de jumătate din populație trăiește sub pragul sărăciei, va primi de la Londra 144 de milioane de euro. O decizie în conformitate cu mentalitatea președintelui Paul Kagame care, potrivit specialistului în Africa Antoine Glaser, vrea „să se asigure că africanii rămân pe continent pentru a-l dezvolta”.

Există politici similare în prezent?
Politica de trimitere a migranților ilegali pe soluri străine a fost deja practicată în ultima perioadă, în special de Australia, cu programele „Soluția Pacificului” între 2001 și 2007 apoi „Frontierelor suverane” din 2013. Acestea constau în stabilirea migranților pe insulele din Pacific, unde locuiesc în tabere de refugiați care seamănă mult cu închisorile. În 2016, Curtea Supremă din Papua Noua Guinee a hotărât că centrul de detenție pentru migranți australieni de pe insula Manus e ilegal, declarându-l contrar demnității umane. Australia a promis că îl va demonta, dar nu-și va pune capăt politicii.

ONG-urile contestă această decizie
Dacă Boris Johnson promite că Ruanda este „acum una dintre cele mai sigure țări din lume”, organizațiile neguvernamentale se tem de nerespectarea drepturilor fundamentale ale imigranților. Potrivit Amnesty International, pe lângă faptul că este „scandalos de prost conceput”, planul britanic acordă încredere unei țări „cu un istoric sumbru în domeniul drepturilor omului”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră