Premierul britanic, anchetat de poliție

12 Feb 2022 | scris de Istvan Deak
Premierul britanic, anchetat de poliție

Poliţia londoneză i-a trimis vineri prim-ministrului britanic Boris Johnson un chestionar de anchetă privind petrecerile organizate în Downing Street în perioada lockdownului, când ”muritorii de rând” stăteau închiși în casă, dar în Downing Street se petrecea.

Boris Johnson și celelalte persoane chestionate au șapte zile să răspundă la întrebările Poliției. Juridic, aceste chestionare au valoarea unei mărturii sub cauțiune.

Dacă va fi găsit vinovat, Boris Johnson riscă o amendă care poate ajunge la câteva mii de lire sterline.

Politic, însă, situația premierului britanic se fac complica și mai mult, întrucât atât opoziția, cât și lideri din Partidul Conservator aflat la putere spun că nu mai este posibil ca el să rămână premier dacă Poliția constată că a încălcat legea.

Boris Johnson refuză, însă, să răspundă la întrebarea dacă va demisiona.

Este o situație rar întâlnită în politica din Marea Britanie ca premierul în funcție să fie anchetat de Poliție, comentează Radio România Actualități.

Potrivit corepondentei RRA la Londra, lideri influenţi din Partidul său Conservator i-au cerut să demisioneze dacă ancheta va demonstra că a încălcat legea.

„Putem confirma că prim-ministrul a primit un chestionar din partea poliţiei din Londra.Va răspunde aşa cum trebuie”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului britanic într-un comunicat.

Joi seară, anchetatorii anunţaseră că vor contacta „peste 50 de persoane” pentru a obţine mărturiile lor despre acest scandal care ameninţă supravieţuirea politică a premierului Boris Johnson.

Cu câteva ore înainte, în presa britanică a apărut o nouă fotografie în care Boris Johnson apare la una dintre aceste petreceri, alături de alte două persoane.

Un număr de 12 recepţii, care ar fi fost organizate în 2020 şi 2021, sunt vizate de ancheta poliţiei, amintește site-ul stiri.tvr.ro.

Fostul premier britanic John Major a lansat joi o acuzaţie virulentă de încălcare a legii la adresa actualului prim-ministru.

Alte stiri din Externe

Ultima oră