Președintele american nu a obținut nimic în timpul summitului arab organizat de sauditul Mohammed Ben Salman, scrie Le Figaro
Nimic despre energie. Aproape nimic despre apropierea dintre Arabia Saudită și Israel și nici despre o nouă arhitectură regională de securitate împotriva Iranului.
Rezultatul turneului lui Joe Biden în Orientul Mijlociu pare foarte slab. Singura realizare tangibilă a călătoriei sale de trei zile în Israel, Teritoriile Palestiniene și Arabia Saudită, unde a participat sâmbătă la un summit alături de cei șase lideri din Golf, Iordania, Egipt și Irak, a fost finalizarea unui acord pentru întoarcerea în Arabia a două insule nelocuite din Marea Roșie, proprietatea Egiptului, și angajamentul american de a-și trimite soldații, membri ai unui contingent al Națiunilor Unite. În plus, vineri seară, la sosirea sa la Jeddah, președintele american a trebuit să participe la o întâlnire foarte controversată cu prințul moștenitor Mohammed Ben Salman, tocmai cel pe care l-a condamnat public în urmă cu doi ani pentru implicarea sa în asasinarea disidentului saudit Jamal Khashoggila consulatul saudit din Istanbul în 2018.
La finalul summitului regional de la Jeddah, ministrul saudit de externe, prințul Faisal Ben Farhan al-Saud, a susținut că „nu este la curent cu discuțiile” privind crearea unei alianțe defensive între țările din Golf și Israel și că „regatul nu a fost parte la astfel de discuții”. Stergând orice speranță de apropiere rapidă de statul evreu, șeful diplomației saudite a minimalizat decizia Riadului de a-și deschide spațiul aerian pentru zborurile israeliene către Asia. „Nu are nimic de-a face cu stabilirea de relații diplomatice cu Israelul și nu este o condiție prealabilă pentru alți pași” în vederea stabilirii unor astfel de relații cu statul evreu, a adăugat prințul Faisal Ben Fahran.
Dacă Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (EAU) sunt îngrijorate de interferența destabilizatoare a vecinului lor iranian, ele nu sunt pregătite să se angajeze într-o alianță militară împotriva Teheranului, chiar și prin conectarea sistemelor lor de apărare la cel al Israelului. Acest lucru este și mai adevărat pentru Qatar și Kuweit, care mențin relații cordiale cu Iranul și rămân foarte atașate de cauza palestiniană.
„NATO arab”
Lansată în Israel la un summit regional din martie sponsorizat de Statele Unite, ideea unei alianțe „NATO arabe” sub umbrelă israeliană pare să fi pierdut teren. Egiptul a fost forțat pentru a participa. Iordania a lipsit în mod voluntar, iar Emiratele Arabe Unite, care au normalizat relațiile cu Israelul în 2020 prin Acordurile Avraam, fuseseră furioase că „Israelul a răpit narațiunea” acestei conferințe, potrivit unei surse informate din Emirate. În ajunul summitului de la Jeddah, Anwar Gargash, consilier diplomatic al președintelui Emiratelor Arabe Unite, Mohammed Ben Zayed, a dorit și el să se asigure că țara sa „nu face parte din nicio alianță de securitate din regiune și nu intenționează să facă.
Dacă Emiratele, la fel ca Arabia, se tem de dronele și rachetele iraniene, care le-au lovit deja, și nu sunt ostile cooperării bilaterale cu statul evreu în acest domeniu, nu vor să dea impresia că adoptă o poziție anti-iraniană. Anwar Gargash a anunțat că Emiratele Arabe Unite vor returna în curând un ambasador la Teheran. „Avem diferențe (cu Iranul), a explicat el, dar suntem în proces de reconstruire a legăturilor pentru a merge către detensionare prin cooperare economică”. Emiratul Dubai continuă să aibă relații comerciale importante cu vecinul iranian.„Ministrul nostru pentru Schimbări Climatice a mers în Iran în urmă cu câteva zile și a semnat un acord care poartă un mesaj de pace și cooperare ”, a declarat consilierul diplomatic al președintelui Emiratelor, în ajunul sosirii acestuia din urmă la Paris pentru o vizită de stat. Noul Orient Mijlociu, anunțat puțin în grabă cu Acordurile Avraam semnate între Israel și patru țări arabe, se luptă să se extindă dincolo de Maroc, Emiratele Arabe Unite, micul Bahrain și îndepărtatul Sudan , la fel ca și Statele Unite.
ïn ceea ce privește energia, Joe Biden a plecat cu mâinile goale. Arabia Saudită nu a dat curs cererii sale de a-și ridica nivelul producției de petrol pentru a opri creșterea prețurilor de la invazia rusă a Ucrainei. „Aștept să văd ce se va întâmpla în următoarele luni”, a spus Joe Biden. Aluzie la întâlnirea OPEC+ din 3 august în cadrul căreia vor decide Riad dar și Moscova și alți producători.