NewYorkTimes: Biden luptă pentru extinderea coaliției împotriva Rusiei dar întâmpină rezistență
13 Iun 2022
Multe națiuni din Asia, Africa și America Latină mențin legături cu Rusia, în timp ce Statele Unite încearcă să-l izoleze pe președintele Vladimir V. Putin și să pună capăt războiului din Ucraina, scrie NewYorkTimes
Chiar înainte de începerea războiului din Ucraina, o alianță internațională pentru a aduna lumea împotriva invaziei ruse s-a reunit atât de repede încât președintele Biden s-a mirat mai târziu de „scopul și unitatea găsite în luni de zile pe care altădată ne-au trebuit ani să le îndeplinim”
Acum, cu conflictul care intră în a patra lună, oficialii americani se confruntă cu realitatea dezamăgitoare că puternica coaliție de națiuni – care se întinde din America de Nord în Europa și în Asia de Est – ar putea să nu fie suficientă pentru a depăși impasul care se profilează din Ucraina.
Cu o urgență tot mai mare, administrația Biden încearcă să convingă țările percepute de Washington ca neutre în conflict - inclusiv India, Brazilia, Israel și statele arabe din Golf - să se alăture campaniei de sancțiuni economice, sprijin militar și presiuni diplomatice pentru a continua să izoleze Rusia și să pună capăt decisiv războiului. Până acum, puține, sau chiar nicina dintre ele nu au fost dispuse să o facă, în ciuda parteneriatelor lor cu Statele Unite în alte chestiuni majore de securitate.
La Los Angeles, dl Bolsonaro a anticipat orice presiune a lui Biden cu privire la Rusia, spunând că, deși Brazilia a rămas deschisă să ajute la încheierea războiului, „având în vedere dependența noastră de anumiți jucători străini, trebuie să fim precauți”.
„Am o țară de gestionat”, a spus el.
Oficialii americani recunosc dificultățile în încercarea de a convinge țările că își pot echilibra propriile interese cu impulsul american și european de a izola Rusia.
„Una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm astăzi este problema izolării”, a declarat marți Samantha Power, șefa Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională, după ce a ținut un discurs despre eforturile administrației de a consolida libertatea de exprimare, alegeri corecte și alte sisteme democratice împotriva liderilor autoritari din întreaga lume.
Ea a spus că speră că atrocitățile ruse comise în Ucraina vor convinge statele neutre să se alăture coaliției împotriva Moscovei, „având în vedere interesul nostru colectiv pentru regulile de drum pe care toți am dori să le vedem respectate și niciunul dintre noi nu am dori să le vedem folosite împotriva cetățenilor noștri.”
„În lumea modernă, este imposibil să izolați o țară, în special una atât de uriașă precum Rusia”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, potrivit presei de stat.
La Beijing, Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat luni că Statele Unite „au forțat țările să ia parte în conflictul dintre Rusia și Ucraina și au amenințat fără îndoială că vor impune sancțiuni unilaterale și jurisdicție cu braț lung”. El a adăugat: „Nu este aceasta diplomație coercitivă?”
Moneda Rusiei, rubla, s-a prăbușit la scurt timp după ce domnul Putin a lansat invazia Ucrainei în februarie. Dar de atunci a revenit, deoarece Rusia continuă să câștige valută din exportul de energie și alte bunuri către multe națiuni, inclusiv China, India, Brazilia, Venezuela și Thailanda.
Pentru unele țări, decizia de a se alinia cu Statele Unite poate avea consecințe grave. Washingtonul a avertizat națiunile africane afectate de secetă să nu cumpere cereale pe care Rusia le-a furat din Ucraina într-un moment în care prețurile alimentelor cresc și, posibil, milioane de oameni mor de foame.
„Puterile mijlocii strategice-cheie, cum ar fi India, Brazilia și Africa de Sud, merg, în consecință, pe o linie foarte subțire în încercarea de a-și păstra autonomia strategică și nu se poate aștepta să se apropie pur și simplu de SUA”, a spus Michael John Williams, profesor de studii internaționale la Universitatea Syracuse și fost consilier al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.
„Washington crede că acest război va fi câștigat în Vest”, a spus domnul Williams, „dar Kremlinul crede că va fi câștigat în Est și Sudul Global”.