Intervențiile lui Volodimir Zelensky în Grecia și Cipru au stârnit indignare și polemici

09 Apr 2022
Intervențiile lui Volodimir Zelensky în Grecia și Cipru au stârnit indignare și polemici

În fața parlamentului grec președintele ucrainean a prezentat mărturia unui luptător din controversatul regiment Azov iar în fața parlamentului cipriot a refuzat să condamne invazia turcă a Ciprului. Ceea ce a stârnit tensiune și indignare la Atena și Nicosia, observă mass-media din cele două țări, scrie Courrier International.

Continuând turul său virtual al parlamentelor europene menit să mobilizeze opiniile naționale, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a vorbit în fața parlamentelor grec și apoi cipriot joi, 7 aprilie.

Și, ca și aparițiile sale anterioare în fața adunărilor, președintele ucrainean a căutat să-și atingă interlocutorii înmulțind referirile la istoriile naționale.

„Naziști din nou în Parlament” 

În fața Vouli, Parlamentul grec, Zelensky a evocat „libertatea sau moartea”, motto-ul țării născut în urma revoluției grecești împotriva Imperiului Otoman din 1821, și a făcut o paralelă între invazia rusă și bătălia de la Termopile.

Președintele ucrainean a difuzat apoi mărturia unui ucrainean de origine greacă care luptă la Mariupol, oraș fondat de greci într-o regiune populată de comunități elene de câteva secole.

"Ma adresez voua, ca grec de origine. Sunt Mihail, bunicul meu a luptat impotriva nazistilor... Particip la apararea Ucrainei prin Batalionul Azov", a spus el.

Azov, un batalion creat în 2014 de cea mai dură margine a extremei drepte ucrainene număra inițial 800 de oameni. Potrivit Kievului, de atunci a fost întărit, integrat în armata ucraineană ca regiment și are între 3.000 și 5.000 de oameni .

Chiar înainte ca această videoconferință sa fie anunțată, Partidul Comunist Grec (KKE) și Soluția Greacă (naționalistul de extremă dreapta) au anunțat că boicotează sesiunea. Diem25, partidul lui Yanis Varoufakis, a trimis un singur deputat. Fostul ministru grec de finanțe a luat atitudine și pe rețelele de socializare.

Într-un tweet, el a afirmat că „Președintele Zelensky a abuzat de invitația Parlamentului Greciei de a-și împărtăși platforma cu membrii batalionului neonazist Azov” și că „suntem cu Ucraina, nu cu batalionul neo-nazist Azov”:

Videoclipul cu soldatul din Batalionul Azov a stârnit reacția partidelor de opoziție dar și a membrilor influenți ai partidului de guvernământ Noua Democrație.

„Discursul membrilor batalionului neo-nazist Azov în Parlamentul Greciei este o provocare. Responsabilitatea absolută revine primului ministru Kyriakos Mitsotakis. A vorbit despre o zi istorică, dar este o rușine istorică. Solidaritatea cu poporul ucrainean este evidentă. Dar naziștii nu pot avea un cuvânt de spus în Parlament”, a postat Alexis Tsipras, liderul Syriza, pe Facebook.

În mod similar, fostul prim-ministru Antonis Samaras a spus că permiterea ca videoclipul să fie difuzat în Camera Greciei a fost o „ mare greșeală ”.

„Guvernul grec a subminat în mod iresponsabil lupta poporului ucrainean, dând voce unui nazist. Responsabilitățile sunt grele. Guvernul ar trebui să publice un raport detaliat despre pregătirile și contactele pentru acest eveniment”, a comentat fostul ministru de externe Nikos Kotzias.

Socialiștii au emis o declarație în care întrebau de ce parlamentarii greci nu au fost anunțați despre intervenția video a unui membru al batalionului Azov și l-au chemat pe președintele parlamentului grec să-și asume responsabilitatea.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului Giannis Oikonomou a declarat că includerea mesajului de la Batalionul Azov este „ incorectă și inadecvată ”. El nu a precizat însă cine ar trebui să fie tras la răspundere.

La scurt timp după, fostul premier de stânga Alexis Tsipras și liderul principalului partid de opoziție a numit intervenția o „provocare”, subliniind că „naziștii nu au ce cauta în parlamentul grec”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yiannis Economou, a mai apreciat că președintele ucrainean a făcut o „greșeală” prin includerea acestui videoclip.

 

Zelensky omite invazia Ciprului în discursul său în Parlament

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi Ciprului să-și închidă porturile pentru toate navele rusești și să refuze „privilegiile” cetățenilor ruși, dar a omis orice referire la invazia turcă a insulei în 1974.

„Îți sunt recunoscător pentru atitudinea ta morală. Ați reacționat la invazia rusă și ați interzis navele rusești în porturile voastre”, a spus Zelensky. „Opriți pașapoartele de aur rusești, cetățenia dublă. Cu excepția celor unde există dovezi că nu dăunează Ucrainei”, a spus Zelensky.

Discursul lui Zelensky în fața legislativului cipriot nu conținea însa nicio referire la invazia Ciprului de către Turcia în 1974, o omisiune care l-a nemulțumit pe președintele Nicos Anastasiades . 

Deși a spus că nu se aștepta ca Zelensky să abordeze problema Ciprului în acest stadiu. „Nu este ceea ce ne așteptam astăzi. Ceea ce ne așteptam astăzi este să auzim ce suferă poporul ucrainean acum, la fel am suferit noi în 1974”, a spus Anastasiades.

El a adăugat, totuși, că Zelensky ar fi trebuit să facă referința. „Statul de drept nu face distincție între state dacă drepturile unora sunt încălcate, dar drepturile altora sunt ignorate.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră