Discursul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky, în Parlamentul României

04 Apr 2022
Discursul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky, în Parlamentul României

Discursul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenskyy, în Parlamentul României pe 4 aprilie 2022:

 

Stimate domnule președinte al Camerei Deputaților!

Stimate domnule presedinte al Senatului!

Stimate domnule prim-ministru!

Doamnelor și domnilor, deputați și senatori, invitați!

Dragi prieteni!

Popor roman!

Sunt recunoscător pentru această oportunitate de a mă adresa vouă și tuturor oamenilor voștri.

Acum câteva ore m-am întors din orașele eliberate din regiunea Kiev - lângă capitala noastră. Sunt aceste teritorii din care i-am expulzat pe ocupanții ruși și am văzut ce făceau ei poporului ucrainean de pe pământul nostru. Și vreau să-l vezi acum. Ce au lăsat ocupanții în urmă. Îmi cer scuze - videoclipul este brutal, dar este o realitate...

Numele orașului nostru Bucha este acum pentru totdeauna în istoria lumii. În istoria crimelor de război. În istoria exterminării oamenilor.

În prezent, știm despre peste 300 de civili torturați, executați sau uciși în alt mod în Bucha. Locuitorii obișnuiți ai unui oraș obișnuit lângă Kiev. Mâinile le erau legate la spate, erau împușcați în ceafă sau în ochi, uciși în stradă. Vehiculele civile au fost zdrobite de echipamente militare. Vehicule cu oameni! Au violat femei și fete...

Și acesta este doar începutul anchetei. Nu toate dovezile au fost strânse încă. Nu toate mormintele au fost încă descoperite. Nu toate subsolurile în care armata rusă a torturat oamenii au fost încă inspectate. Există toate motivele să credem că numărul locuitorilor uciși din Bucha și din alte orașe ucrainene din apropiere va fi mult mai mare decât ceea ce știm astăzi.

De ce armata rusă a făcut asta?

În aceeași zi, 3 aprilie, când lumea a fost îngrozită să vadă cadavrele celor uciși la Bucha, pe site-ul agenției de știri de stat ruse RIA Novosti a fost publicat un articol care justifică genocidul ucrainenilor. Numele lui este destul de elocvent, citez: „Ce ar trebui să facă Rusia cu Ucraina”. Și nu este doar text. Aceasta este una dintre dovezile pentru viitorul tribunal împotriva criminalilor de război ruși.

Articolul descrie o procedură clară și calculată pentru distrugerea a tot ceea ce face din ucraineni ucraineni și poporul nostru înșiși. Cei pe care nu-i vor putea sparge și cuceri. Se spune că ar trebui efectuate „de-ucrainizarea” și „de-europenizarea” Ucrainei. Se spune că până și numele statului nostru ar trebui șters. Practic, se spune că moartea cât mai multor dintre oamenii noștri în război este doar binevenită.

Vreau să subliniez încă o dată: acesta este site-ul agenției de presă de stat a Rusiei, unde, în condiții de cenzură de stat explicită, pot fi publicate numai materiale care corespund poziției ideologice oficiale privind războiul împotriva Ucrainei. Ceea ce nu corespunde unei astfel de poziții pur și simplu nu ar trece de cenzură.

Vreau să mă înțelegi: ei nici măcar nu se ascund. Ei vorbesc deschis despre scopul invaziei Ucrainei. Dacă armata noastră nu ar fi rezistat, dacă oamenii noștri nu s-ar fi ridicat în apărarea statului, ar fi făcut ce au făcut la Bucha – dar în toată Ucraina.

Știm despre uciderile deliberate ale profesorilor și educatorilor în teritoriile ocupate temporar. Știm despre teroarea deliberată împotriva tuturor celor pe care ocupanții îi considerau activiști, oameni legați de armată.

Chiar și simpla prezență a simbolurilor naționale ale Ucrainei, a drapelului de stat sau a stemei, în apartamentul unei persoane a fost deja un motiv pentru ca ocupanții să o omoare sau cel puțin să amenințe că o vor ucide.

Dar de ce nu se ascund?

De ce chiar și acum, când totul este clar pentru lume, spun deschis cum vor să distrugă întreaga națiune?

Există două răspunsuri la această întrebare.

Primul răspuns îl vei înțelege foarte bine.

În 1989, Nicolae Ceaușescu și-a încheiat în sfârsit viața. De mulți ani a fost clar că acest om își pierduse adecvarea. A fost clar că el, soția sa, anturajul său, „Securitatea” lui v-au târât țara și poporul în jos - la suferință, la sărăcie, la izolare nu doar de lume, ci de tot ce este avansat în lume.

Acel regim se baza doar pe intimidare, represiune, brutalitate și înșelăciune. Nu era nimic luminos în el. Poporul român s-a revoltat și s-a apărat, s-a salvat. După ce a răsturnat puterea inadecvată. Pentru că asta era singura cale. Ceaușescu, soția, anturajul, „Securitatea” lui nu puteau fi convinși cu nimic.

De asemenea, este imposibil să-i convingi acum pe cei care promovează războiul în Rusia. Care dau ordine penale. Care elaborează planuri pentru genocidul poporului ucrainean și distrugerea statului ucrainean. Acești oameni sunt inadecvați. Au pierdut orice legătură cu realitatea și sunt dispuși să sacrifice milioane de vieți pentru a-și realiza ideile nebune.

Iar al doilea motiv pentru care Rusia cere în mod deschis genocidul și de ce sunt posibile crimele ocupanților pe care toată lumea le-a văzut la Bucha este convingerea oficialilor de vârf ai Rusiei că liderii europeni vor eșua, vor fi slabi. Că Europa va lipsi de conducere. Și că națiunile Europei sunt incapabile să apere valorile care au unit continentul.

Doamnelor și domnilor!

Mare popor român!

Împreună trebuie să-i oprim pe acești oameni inadecvați care sunt obișnuiți cu impunitatea și, prin urmare, au decis că li se permite absolut totul. Împreună trebuie să-i oprim pe cei care vor genocidul în Europa.

De ce trebuie să facem asta împreună?

Fiecare dintre voi înțelege că Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii ruse. Trupele de ocupanți încearcă cu încăpățânare să treacă orașul nostru Mykolaiv pentru a încerca să pună mâna pe Odesa. Iar de la Odesa e un pas spre Moldova.

Propagandiștii de stat ruși au spus de mult că Moldova este și o țintă pentru expansiunea Rusiei. Prin urmare, apărarea ucrainenilor propriului stat este o condiție fundamentală pentru securitatea și independența Republicii Moldova. Și deci o condiție prealabilă pentru pace în toată regiunea mare a Dunării.

Acum se decide soarta întregii Europe de Est și Centrală și a regiunii Mării Negre pe teritoriul Ucrainei. Prin urmare, a proteja libertatea Ucrainei, a proteja libertatea ucrainenilor înseamnă a garanta securitatea Europei.

Ce trebuie făcut?

Da, este adevărat, Rusiei au fost impuse sancțiuni pentru acest război. Dar războiul pentru libertatea noastră durează deja de 40 de zile. După 8 ani de război în Donbas. Prin urmare, sancțiunile nu sunt suficiente.

Rusia trebuie să caute pacea cu Ucraina și cu întreaga Europă. În acest scop, Rusia trebuie să fie lipsită de toate resursele. În primul rând, cele financiare și economice.

Uniunea Europeană trebuie să adopte în sfârșit o decizie de principiu și să închidă porturile navelor rusești.

Opriți tranzitul de mărfuri și orice activitate economică cu Rusia. Restricționarea fluxului de bani pentru energia rusă nu are alternativă.

Se poate argumenta despre care ar trebui să fie formatul: un embargo complet asupra proviziilor sau un program precum „Oil-for-Food” - dar este necesar.

Și nu numai atât.

Fiecare politician dintr-o lume democratică trebuie să apere necesitatea de a oferi Ucrainei toate armele necesare. Pentru că pe câmpul de luptă se decide cine va fi câștigătorul în acest război - libertate sau tiranie.

Toți cei de care depinde trebuie să facă tot posibilul pentru a aduce rapid și inevitabil în fața justiției toți militarii ruși și comandanții acestora vinovați de comiterea de crime împotriva civililor în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei.

Astăzi, am ajuns la un acord cu Uniunea Europeană privind acordarea de sprijin financiar și tehnic echipei comune de anchetă Eurojust, statelor membre ale UE și Curții Penale Internaționale.

Consider că conducerea României va fi unul dintre factorii decisivi în restabilirea dreptății și protejarea vieții normale atât în ​​regiunea noastră, cât și în Europa în ansamblu.

Sunt încrezător că România și companiile românești vor lua parte și la programul de reconstrucție postbelică al Ucrainei. Invităm partenerii noștri din Europa să preia patronajul asupra unui oraș, regiune sau industrie care a suferit de pe urma agresiunii Rusiei. Potențialul tău, puterea ta interioară pot crea un nou exemplu de leadership în construirea unei vieți civilizate și pașnice.

Sunt sincer recunoscător tuturor poporului român pentru tratamentul amabil cu imigranții ucraineni care și-au găsit siguranță pe pământul dumneavoastră. Sper că împreună vom reuși să creăm cât mai curând astfel de condiții, când Rusia va renunța la război și astfel poporul nostru se va putea întoarce acasă, în Ucraina. Și această experiență de asistență în situații de urgență, de respect reciproc, de bunătate între poporul nostru a devenit deja baza unei și mai mari apropiere a statelor noastre, a națiunilor noastre.

De îndată ce situația o permite, vreau să încep un dialog cu dumneavoastră asupra unui nou acord cuprinzător care să garanteze protecția și dezvoltarea absolută a minorităților noastre naționale - comunitatea ucraineană din România și comunitatea românească din Ucraina.

Pentru că destinul nostru este să fim cât mai aproape. Destinul nostru este să fim apărători ai libertății în regiunea noastră. Destinul nostru este să fim împreună în familia europeană.

Și cred că foarte curând mă voi putea adresa cu cuvinte de recunoștință pentru sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Mulțumesc foarte mult!

Slavă României!

Glorie Ucrainei!

Alte stiri din Externe

Ultima oră