Statele membre NATO au convenit să furnizeze noi tipuri de armament avansat Ucrainei, au declarat reprezentanții Alianței, în timp ce Kievul se pregătește pentru o ofensivă a Rusiei în estul țării, scrie Financial Times.
Angajamentul a venit după o cerere a ministrului de externe al Ucrainei pentru ca țările occidentale să se deplaseze mai repede cu proviziile sau să riscă să vadă „mulți oameni morți”. . . pentru că acest ajutor a venit prea târziu”.
La șase săptămâni după ce Vladimir Putin, președintele Rusiei, a ordonat invadarea Ucrainei, trupele Moscovei s-au retras în mare parte de pe teritoriul de la nord de Kiev, după ce nu au reușit să ajungă la capitală, dar se regrupează și se rearmează înaintea încercării de a avansa în regiunea estică a Ucrainei, în Donbas, au spus oficialii occidentali.
Nato states agree to supply heavy weapons to #Ukraine via @FT #slavaukraini
— Dr Martin Hiesboeck ???????? (@MHiesboeck) April 8, 2022
https://t.co/ZJBOVoB9nb
Acest lucru a dus la cereri de la Kiev ca țările occidentale să furnizeze mai multe arme grele, armuri și sisteme mai avansate. Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că va folosi o reuniune a NATO la Bruxelles pentru a cere avioane, rachete, vehicule blindate și sisteme grele de apărare aeriană, printre altele.
Liz Truss, secretarul de externe al Regatului Unit, a declarat reporterilor după întâlnire că statele membre au sprijinit cererea de mai multe arme.
„A existat sprijin pentru a furniza echipamente noi și mai grele Ucrainei, astfel încât să poată răspunde acestor noi amenințări din partea Rusiei”, a spus ea. „Și am convenit să ajutăm forțele ucrainene să treacă de la echipamentul lor din epoca sovietică la echipamentul standard NATO, pe o bază bilaterală”.
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a declarat că Washington intenționează să trimită „noi sisteme” în Ucraina.
„Nu vom lăsa nimic să stea în calea de a le oferi ucrainenilor ceea ce au nevoie”, a spus el. „Ne uităm peste tot acum, nu numai la ceea ce am oferit. . . [dar] dacă există sisteme suplimentare care ar face diferența.”
Promisiunea unui ajutor militar mai mare a venit în momentul în care Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a recunoscut că Rusia a suferit „pierderi semnificative de trupe” în timpul invadării Ucrainei, pe care a descris-o drept „o tragedie uriașă pentru noi”.
Peskov a declarat că Rusia s-a retras de la Kiev și Cernihiv în centrul Ucrainei săptămâna trecută ca „un act de bunăvoință pentru a ridica tensiunea din acele regiuni și a arăta că Rusia este cu adevărat pregătită să creeze condiții confortabile pentru a continua negocierile”. Dar luptele vor continua în Donbas, a adăugat el.
După uciderea a sute de civili în Bucha și în alte suburbii ale Kievului, Volodimir Zelensky, președintele Ucrainei, a avertizat că în altă parte a țării Rusia va încerca să prezinte oamenii uciși de forțele sale drept victime ale trupelor ucrainene.
„Pentru a face acest lucru, ocupanții adună cadavre de pe străzi, le scot și le pot folosi în altă parte, în conformitate cu scenariile de propagandă elaborate”, a spus el într-un video joi seara.
Țările membre NATO au furnizat Ucrainei rachete antitanc, drone și alte arme defensive înainte și în timpul războiului. Cu toate acestea, ei au refuzat să furnizeze alte clase de arme sau să impună o zonă de excludere a zborului, așa cum a cerut Kievul, din cauza riscului de a angaja Rusia într-un război mai larg.
Ulterior, Kuleba a spus că a fost „prudent optimist” că statele din alianță îi vor satisface cererea, dar a avertizat că întârzierile vor duce la mai multe decese.
„Fie ne ajuți acum și vorbesc despre zile . . . sau ajutorul tău va veni prea târziu”, a spus Kuleba. „Mulți oameni vor muri . . . tocmai pentru că acest ajutor a venit prea târziu.”
El a adăugat: „Am fost foarte specific în ceea ce privește cererile și calendarul care ar trebui acceptate. Voi aștepta cu nerăbdare răspunsul aliaților.”
Ucraina a avertizat că Rusia pregătește o ofensivă reînnoită în Donbas, cu scopul de a ocupa teritoriile din cele două regiuni administrative Lugansk și Donețk, pe care separatiștii le-au ocupat parțial la o revoltă susținută de Moscova din 2014.
Autoritățile militare ucrainene le-au cerut miercuri rezidenților care locuiesc în regiuni să plece „cât au încă posibilitatea”.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că aliații au convenit să „consolideze și mai mult” sprijinul pentru Ucraina imediat și pe „termen mediu și lung”.
„A fost un mesaj clar de la întâlnirea de astăzi că aliații ar trebui să facă mai mult și sunt gata să facă mai mult pentru a furniza mai multe echipamente. Ei realizează și recunosc urgența”, a spus el.
Între timp, Adunarea Generală a ONU a votat joi suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului de la Geneva, o mustrare internațională adresată Moscovei pentru invazia Ucrainei și presupusele atrocități.
Nouăzeci și trei de membri ONU au aprobat suspendarea Rusiei - prima impusă oricărui membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.
Cu toate acestea, 24 de membri ONU, inclusiv China, Iran, Bolivia și Kazahstan, au votat împotriva suspendării Rusiei. Alte 58 de țări s-au abținut, inclusiv India, Indonezia și Egipt, arătând că o gamă largă de națiuni s-au alăturat Moscovei sau au căutat să rămână neutre în conflict.