Germania, totul bine, acolo? "Heil Hitler" şi "Afară cu străinii din oraşul nostru!", pe străzile din Chemnitz

29 Aug 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Germania, totul bine, acolo? "Heil Hitler" şi "Afară cu străinii din oraşul nostru!", pe străzile din Chemnitz Galerie foto (3)

Sâmbătă seara, mai mulţi bărbaţi se luau la ceartă îm Chemnitz. Motivele nu sunt nici acum clare, dar sigur este că unul dintre ei a scos cuţitul. Trei persoane au fost rănite, una dintre ele a murit la spital. Povestea a ajuns cu rapiditate pe reţelele de socializare, cu un accent special pe naţionalitatea bărbaţilor implicaţi în conflict. Bărbatul în vârstă de 35 de ani înjunghiat mortal, Daniel H., era german. Un sirian de 23 de ani şi un irakian de 22 sunt suspectaţi că l-ar fi ucis. 

Suspecţii au fost reţinuţi şi acuzaţi de omucidere. Detaliile privind incidentul şi posibilele motive sunt neclare, dar investigatorii spun că înjunghierea nu a fost un act de legitimă apărare.

În mediul online au început să circule zvonuri despre o tentativă de viol şi o a doua persoană decedată. Presa a încercat în zadar să respingă aceste informaţii false. După acest incindent, extremiştii au ieşit la un marş de protest pe străzile din Chemnitz, i-au atacat pe străini şi pe poliţişti. Unii dintre ei au recurs la "Heil Hitler", salutul nazist, alţii au strigat cât au putut de tare "Afară cu străinii din oraşul nostru!".

Deja duminică seara au avut loc demonstraţii la care au participat cîteva sute de persoane. Potrivit presei germane, între protestatari s-au aflat numeroşi extremişti de dreapta care au scandat lozinci xenofobe. Luni seara au urmat alte proteste, organizate de data aceasta de către grupări radicale de dreapta, ca cea intitulată: „Pro Chemnitz”. La aceste demonstraţii au participat cîteva mii de persoane.

Unui protest contra xenofobiei şi violenţei, organizat de către mişcarea intitulată „Chemnitz Nazifrei” – Chemnitz fără nazişti - i s-au alăturat aproximativ 1.000 de persoane. Poliţia a intervenit pentru a evita altercaţii între cele două blocuri de manifestanţi.

Potrivit poliţiei (citată de postul naţional de radio, DLF) demonstranţii extremişti au aruncat petarde şi obiecte contondente. Au fost rănite cel puţin şase persoane. S-a mai precizat că demonstranţii xenofobi au atacat străini. Poliţia a intervenit cu tunuri cu apă.

Partidului antieuropean şi antimigraţie, Alternativa pentru Germania (AfD) nu şi-a ascuns simpatiile pentru cei care la Chemnitz au atacat străinii.

Deputatul AfD din Bundestag, Markus Frohnmaier (născut în România), a scris pe Twitter: „Dacă statul nu-şi mai poate apăra cetăţenii, oamenii se deplasează în stradă şi se apără singuri. Foarte simplu! Azi este o datorie cetăţenească să opreşti ‚migraţia cuţitarilor’”.

Guvernul de la Berlin a condamnat aspru evenimentele din oraşul saxon. Au urmat alte demonstraţii şi contrademonstraţii, alte incidente. Iar ziariştii şi-au dat seama că, în cazul unora dintre cititori sau utilizatori, în ciuda sau tocmai din cauza respectării standardelor jurnalitistice, pierd lupta cu ştirile false. "Ne-am facut treaba, ne-am contactat sursele: Poliţia, Procuratura, administraţia oraşului, organizatorii serbării publice. Am fost pe teren ca să vedem cu ochii noştri ce se întâmplă", explică aceştia, citaţi de Deutsche Welle.

"Ştirile false" au alimentat violenţa manifestaţiilor extremei drepte desfăşurate în oraşul german Chemnitz (est) în ultimele zile, a declarat marţi premierul landului Saxonia, Michael Kretschmer.

"Trebuie să recunoaştem că mobilizarea pe internet a fost mai puternică decât în trecut ", a spus Kretschmer. ''A avut loc pe baza unor comentarii xenofobe, informaţii false şi teorii ale conspiraţiei ... acestea s-au bazat pe ştiri false ", a menţionat el.

La rândul ei, cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a declarat că "ura în stradă" nu îşi are loc în Germania, după incidentele survenite în decurs de două zile la Chemnitz.

Ştiri false sau nu, cert este că nişte oameni, mulţi chiar, au ieşit în stradă şi au scandat ce au scandat, recurgând la violenţă. Şi nişte oameni, chiar şi femei, au fost gata să dea uitării un trecut negru şi să folosească salutul nazist, în anul de graţie 2018.

Guvernul federal german este pregătit să ofere asistenţă poliţienească landului Saxonia dacă i se va cere aceasta, a afirmat marţi ministrul de interne Horst Seehofer, în contextul unor preocupări crescânde legate de capacitatea statului de a limita violenţa 

Seehofer, lider al conservatorilor bavarezi, a declarat că îngrijorarea publică după înjunghierea unui cetăţean german este de înţeles, precizând că în societatea germană nu există loc pentru apeluri la violenţă sau acte violente.

Incidentul survine într-un context politic tensionat în Germania în jurul problemei străinilor. Şefa guvernului german, Angela Merkel, este acuzată în mod constant de criticii săi că ar fi contribuit la creşterea infracţionalităţii în ţară prin deschiderea graniţelor pentru sute de mii de solicitanţi de azil în 2015 şi 2016.

O imagine suprarealistă a acestor proteste circulă cu insistenţă pe Net: manifestaţie a extremei-drepte, la umbra statuii lui Karl Marx!

Alte stiri din Externe

Ultima oră