Trump și Putin se întâlnesc vineri pentru prima dată. Merkel nu a vrut să le fie mediator

07 Iul 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Trump și Putin se întâlnesc vineri pentru prima dată. Merkel nu a vrut să le fie mediator Galerie foto (2)

Preşedintele american, Donald Trump, și cel rus, Vladimir Putin, se întâlnesc vineri pentru prima dată, cu ocazia summitului G20 de la Hamburg, în Germania, care reunește șefii de stat și de guvern ai celor mai prospere țări din lume, relatează presa internaţională. 

Această reuniune, programată pentru vineri și sâmbătă, a șefilor de stat și de guvern din țările cele mai puternice din lume, se va desfășura într-un climat tensionat din cauza mai multor crispări diplomatice, dezacorduri profunde între SUA și membrii G20 și din cauza unor importante manifestații, potențial violente, așteptate în orașul ultrasecurizat. Confruntările dintre manifestanții anti-G20 și poliție, la Hamburg, s-au soldat cu deja cu 76 de răniți în rândul forțelor de ordine, au anunțat acestea din urmă, în noaptea de joi spre vineri.

 

 

Ciocniri violente au izbucnit joi seara, la Hamburg, între forțele de ordine și participanții la un marș de protest față de summitul G20, poliția intervenind cu gaz lacrimogen și tunuri cu apă pentru dispersarea mulțimii. 

 

 


În ciuda suspiciunilor legate de implicarea Rusiei în campania electorală din Statele Unite în favoarea lui Trump, președintele american a solicitat Rusiei să înceteze activitățile "destabilizatoare" din Ucraina și să nu mai sprijine regimuri ostile, precum cele din Siria și Iran.

 

 

În discursul rostit cu ocazia vizitei în Polonia, prima într-o ţară din Europa de Est, înaintea summitului G20,  Trump a afirmat că Statele Unite susțin cu fermitate Articolul 5, angajamentul reciproc de apărare al statelor membre NATO. Criticând rolul "destabilizator" pe care îl atribuie Rusiei, el a afirmat de asemenea la Varșovia că supraviețuirea Occidentului este în joc.

Relațiile între Rusia și SUA sunt la cel mai scăzut nivel după înăsprirea sancțiunilor de către Washington la adresa Moscovei pentru rolul acesteia în criza ucraineană.

Grupul va aborda două probleme esențiale: lupta împotriva schimbărilor climatice după decizia americană de a se retrage din Acordul de la Paris și liberul schimb pe care administrația Trump afirmă că vrea să-l controleze mai strict pentru a păstra locurile de muncă americane.Coreea de Nord, Siria, tensiuni în Golf: sunt tot atâtea dosare diplomatice fierbinți, care vor fi evocate evident în cursul dezbaterilor în cadrul G20.

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, nu vrea să fie "mediator" între președinții rus și american, Vladimir Putin și Donald Trump, informează agenția de presă TASS, preluată de agerpres.ro.

"Nu", a răspuns ea, sosind la Hamburg, unde se va desfășura începând de vineri summitul G20 în marja căruia va avea loc întrevederea Putin-Trump, răspunzând astfel la întrebarea dacă intenționează să fie "mediator" între cei doi. "Noi avem o poziție fermă, inclusiv în ceea ce privește situația din Ucraina. În acest sens, încercăm în cadrul Formatului Normandia, inclusiv cu SUA, să găsim împreună o soluție", a spus Merkel.

"Însă eu văd scopul meu mai degrabă nu în mediere, ci în a aduce o contribuție la soluționarea problemei, iar o astfel de contribuție este tocmai Formatul Normandia", a conchis Merkel.

Formatul Normandia îi reunește pe liderii Franței, Germaniei, Ucrainei și Rusiei în încercarea de a găsi o soluție la conflictul din estul Ucrainei. Germania și Franța au încercat să medieze între Ucraina și Rusia în cadrul acestui mecanism vreme de trei ani, însă până acum cu prea puțin succes: niciun armistițiu nu a fost unul de durată în estul Ucrainei, unde continuă să aibă loc confruntări între separatiștii proruși și forțele militare ucrainene.

Un astfel de eveniment major tocmai în plină campanie electorală înaintea scrutinului parlamentar din toamnă este pentru cancelara Angela Merkel mai mult decât binevenit, scrie dw.com. Ca gazdă a summitului G20, cancelara se poate implica în edificarea politicii globale, iar în plan intern poate abate atenţia de la şiretlicul la care a recurs referitor la "căsătoria pentru toţi".

În declaraţia ei guvernamentală de la finele săptămânii trecute, Angela Merkel a spus că se aşteaptă la negocieri dificile la reuniunea din oraşul hanseatic şi că va susţine poziţia europeană în aceste discuţii. Mai ales în convorbirile cu partea americană vizând politica de mediu. De la dialogul cu Trump, Merkel nu are mari aşteptări. De la cancelară se aşteaptă, în schimb, mult în calitatea de principală reprezentantă a statelor UE şi ca "ultimă apărătoare a lumii libere", cum a calificat-o cotidianul New York Times. 

Cancelarul german Angela Merkel și președintele american Donald Trump au avut joi o întrevedere la Hamburg înainte de summitul G20, însă puține detalii au fost făcute publice despre discuția lor, transmite DPA, preluată de agerpres.ro.

Oficialii de la Berlin au refuzat să comenteze dacă discuțiile dintre Trump și Merkel au abordat și subiectul schimbărilor climatice. Conform unui proiect de declarație a G20 consultat de DPA, liderul american ar fi izolat la summit în privința acestei chestiuni, după ce luna trecut a retras SUA din Acordul de la Paris privind clima.

Alte stiri din Externe

Ultima oră