Justiţia austriacă a decis că Facebook trebuie să elimine conţinutul care instigă la ură sau violenţă

09 Mai 2017 | scris de Istvan Deak
Justiţia austriacă a decis că Facebook trebuie să elimine conţinutul care instigă la ură sau violenţă

Victorie legală pentru activiţii care vor să oblige reţelele de socializare să lupte împotriva "trolling-ului" online. O instanţă din Austria a dat câştig de cauză acestora, solicitând ca Facebook să elimine postările considerate discurs instigator la ură.

Cazul – intentat de Partidul Verde din Austria, în urma unor insulte la adresa liderului său – are ramificaţii internaţionale, întrucât instanţa a decis că postările trebuie şterse de pe întreaga platformă de socializare şi nu doar din Austria, un punct care rămăsese deschis în hotărârea iniţială.

"Facebook trebuie să răspundă acuzaţiilor privind faptul că a devenit cea mai mare platformă de răspândire a urii şi mai ales pentru că nu face nimic împotriva acestui lucru", a explicat Dieter Brosz, purtătorul de cuvânt al Verzilor austrieci.

Decizia survine în contextul în care organele de legiferare din toată Europa analizează modalităţile de a constrânge Facebook, Google, Twitter şi alte astfel de companii să elimine rapid discursul instigator la ură sau la violenţă.

În aprilie, Cabinetul german a adoptat un plan vizând amendarea reţelelor de socializare cu până la 50 de milioane de euro, dacă nu şterg imediat astfel de postări, iar Uniunea Europeană analizează adoptarea unor reglementări la nivel european.

Facebook continuă să susţină că activitatea sa depinde de legile statului California şi din Irlanda, chiar dacă a încercat recent să facă un prim gest în sensul "curăţării reţelei", angajând 3.000 de persoane pentru a vâna ştirile false (fake news).

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră