Necunoașterea și lipsa de interes ne fac să credem că dincolo de graniţe este o altă lume, iar problemele noastre sunt cu mult diferite decât cele ale altor persoane din diverse colțuri ale lumii.
Realitatea ne dovedește mai mereu că oamenii sunt la fel, indiferent de colțul planetei din care provin, că au probleme similare, dacă nu identice și se confruntă cu acelaşi gen de clasă politică, de multe ori coruptă, cu porniri dictatoriale și fără interes real față de problemele cetățeanului de rând.
Fenomenul Fake News (ştirile false) este în floare pe tot mapamondul. El acaparează spații largi și în presa din Japonia, o țară cu 127 de milioane de locuitori și a treia economie din lume, după SUA și China.
Presa din Japonia se bucură de o susținere puternică în rândul populaţiei. În medie, din 1.000 de japonezi, 391,2 citesc cel puțin un ziar, încă în urma Indiei (397,9), dar cu mult în fața Germaniei (212,5) sau a Marii Britanii (153).
Din păcate, asta permite și ca un număr mare de ştiri false să ajungă cu rapiditate și ușurință la o masă largă a populației. De multe ori, știrile false sunt concetrate spre ura împotriva vecinilor coreeni, dar și a străinilor în general.
Identităţi false pe reţelele de socializare
Într-o prezentare susținută la Potsdam (Germania) în cadrul programului EPRIE (Intregrare regională între Europa și Estul Asiei, organizat de Korea Verband), Yasuomi Sawa, lector universitar la Şcoala de Jurnalism din cadrul Universității Waseda și jurnalist specializat în justiție la agenția de presă japoneză Kyodo News, a atras atenția asupra faptului că aproape trei sferturi dintre utilizatorii de Twitter din Japonia folosesc identități sau conturi false atunci când postează sau navighează pe rețeaua de socializare, considerată “quality” la nivel mondial.
“75,1% dintre utilizatorii de Twitter din Japonia navighează cu o identitate falsă, la care se adaugă alţi 5,5% care au atât un cont real, cât si unul fals”, susține Sawa, citând un raport al Ministerului de Interne și al Comunicării din Japonia.
Locul secund este ocupat surprinzător de Franța, cu 45%, Singapore, cu 39,5%, SUA, cu 35,7%, Coreea de Sud, cu 31,5% și Marea Britanie, cu 31%. Coreea de Sud iese însă în evidență prin faptul că are cea mai mare rată de persoane cu conturi multiple (reale și false) – 14,5%.
Mediu propice pentru răspândirea mesajelor naţionaliste şi populiste
Yusuomi Sawa evidențiază faptul că mediul online a devenit propice pentru răspândirea mesajelor naționaliste și populiste, iar extrema dreaptă se hrănește din “Fake News” și instigare la ură. Retorica naționalistă a premierului japonez Shinzo Abe se bucură de o susținere puternică în rândul populației, în special din partea tinerilor.
Conform codianului economic Nikkei, 63% dintre japonezii cu vârste între 18 și 29 de ani îl susțin pe Abe, apoi susținerea scade la 56% (30+ ani ), 52% (40+ ani), 44% (50 și 60+) și crește din nou la 55% în rândul celor cu vârsta de peste 70 de ani.
Cifrele arată puțin diferit în cadrul studiului realizat de cel mai titrat ziar japonez Asahi Shimbun, unde susținerea generală este de 38%, iar pe grupe de vârstă: 45, 47, 39, 31, 29, 38. Chiar și scandalurile de corupție investigate de presa niponă nu au coborât încrederea în premier sub 30%.
Fake news şi baze militare americane
Dacă migrația pare tema mondială principală la ora actuală, țările din estul Asiei se confruntă cu un alt tip de migrație, care e reglementat mult mai dur. Migrația internă din zonele sărace spre orașele mari și de pe insule pe uscat. În ultimul timp, atât în Japonia, cât și China și Coreea de Sud, acest lucru este interzis prin lege. “Dacă ai ghinionul să nu te naști într-un oraș mare, riști să rămâi sărac și fără perspective toată viața, fiindcă nu vei primi niciodată dreptul să te muți într-un oraș mare”, mărturisesc participanții asiatici.
Un motiv de neliniște în Japonia este și prezența bazelor militare americane de pe teritoriul ei. În special, pe insula Okinawa au fost raportate și confirmate în ultimele două decenii mai multe cazuri de agresiune sexuală din partea soldaților asupra femeilor băștinașe (multe dintre ele minore), ceea ce a generat și unele “proteste împotriva ocupației”.
Un caz de fake news care a acaparat mult timp atenția opiniei publice din Japonia a fost cel al unui soldat american care ar fi salvat un japonez dintr-un accident de mașină chiar în Okinawa. Presa și poliția locală au fost acuzate că au ascuns deliberat aportul militarului american. Un ziar local a avut curajul să publice pe prima pagină că știrea este parțial inventată: accidentul a avut loc, însă n-a existat niciun soldat în zonă. La scurt timp, armata americană a negat prezența vreunui soldat american în vreo operațiune de salvare în cazul accidentului.
De multe ori însă, populația cere pedepsirea celor care publică deliberat “fake news”, indiferent de motivul pentru care o fac, așa cum s-a întâmplat recent cu un caz îndelung mediatizat. “Un bărbat coreean ar fi violat două minore japoneze”. Informația a apărut inițial pe un site de știri și se reduce la faptul că un cetătean din Coreea de Sud a violat două surori în vârstă de 9 și11 ani, în anul 2000, când familia celor două vizita țara vecină. Vinovatul a ajuns în fața instanței, însă judecătorul ar fi decis că nu e cazul să fie pedepsit, fiindcă cele două victime au părăsit deja țara. Așa că ar fi fost achitat.
Cazul a fost investigat de mai mulți jurnaliști și s-a ajuns la concluzia că nu a existat niciodată un asemenea incident. S-a mers mai departe și s-a descoperit că așa-zisul site de știri fusese lansat cu doar o zi înaintea publicării informației. A fost căutat și găsit proprietarul site-ului, un bărbat șomer de 25 de ani. Acesta a mărtusit sub protecția anonimatului că nu a avut intenții politice, că nu este interesat de Coreea și că a facut-o doar pentru bani din accesarea paginii sale.
“Informațiile despre Coreea pe rețele de socializare sunt deja un mix între realitate și ficțiune. Unii nu se arată deranjați să răspândească informații false despre Coreea, alții o fac intenționat. Este ușor să promovezi un astfel de conținut. Interesul pentru verificarea faptelor este foarte scăzut în Japonia, mai ales în rândul presei mainstream”, a încheiat Sawa.