Cel mai tensionat summit NATO din istoria recentă a început miercuri la Bruxelles, oraş în care măsurile de securitate au fost întărite la maximum. Principalul subiect de pe agenda summitului este împărțirea cheltuielilor militare între statele aliate.
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, le reproșează europenilor - în special Germaniei - că nu cheltuiesc suficient pentru apărare. Într-un mesaj postat marţi seară pe Twitter, el a scris că Uniunea Europeană așteaptă să fie apărată de americani, deși înregistrează un excedent comercial de 151 de miliarde de dolari în relația cu SUA.
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a transmis lui Trump că SUA nu vor avea un aliat mai bun decât UE și că America ar trebui să-și prețuiască aliații, pentru că nu are prea mulți.
Miecuri, la începutul summit-lui, Trump a calificat Germania drept "prizonieră" a Rusiei, la un mic dejun cu șeful NATO, Jens Stoltenberg.
Potrivit lui Trump, Germania este "total controlată de Rusia" din cauza acordului său cu Moscova privind gazoductul Nord Stream 2, împotriva căruia americanii au lansat o adevărată campanie mediatică şi nu numai, în ultimul timp.
Preşedintele american a îndemnat totodată Germania să-şi majoreze fără întârziere bugetul apărării, argumentând că este o "ţară bogată". "Ei plătesc miliarde de dolari Rusiei și noi trebuie să îi apăram împotriva Rusiei", a mai punctat Trump.
Conducta Nord Stream-2 este proiectată să livreze 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia către UE de-a lungul Mării Baltice în Germania, ocolind Ucraina.
"În lumina acestei ocazii aș vrea să spun că am avut posibilitatea să văd cum o parte a Germaniei a fost controlată de Uniunea Sovietică. Sunt fericită că astăzi suntem uniți și putem vorbi despre faptul că promovăm o politică independentă și luăm decizii de sine stătător", a declarat Merkel.
În același timp, ea a menționat că se așteaptă la discuții în contradictoriu în cadrul summitului NATO.
Analiştii apreciază că reprezentanţii celor 29 de state membre ale Alianţei vor încerca să îl tempereze pe preşedintele american Donald Trump, care a criticat constant ţările membre ale NATO ce alocă sub 2% din PIB pentru apărare.
Vizita lui Trump în Europa are loc pe fondul deciziei de retragere a SUA din acordul nuclear cu Iranul şi al sporirii tensiunilor între Washington şi ţări europene în legătură cu tarifele impuse de SUA importurilor de oţel şi aluminiu.
Alianţa Nord-Atlantică va dori să arate unitatea dintre membrii săi prin adoptarea mai multor măsuri, inclusiv iniţiativa care îi va permite NATO să mobilizeze 30 de batalioane de infanterie, 30 de escadroane de aviaţie şi 30 de nave de luptă în termen de 30 de zile.
Măsurile sunt cel mai recent pas făcut în ultimii ani pentru sporirea capacităţilor de apărare ale NATO, ca răspuns la ceea ce este percepută a fi agresiunea din partea Rusiei, după ce aceasta a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi a început să sprijine rebelii separatişti din estul Ucrainei.