Ungaria acuză Ucraina că se amestecă în viitoarele alegeri

30 Mar 2022
Ungaria acuză Ucraina că se amestecă în viitoarele alegeri

Ministrul de externe al Ungariei a acuzat conducerea Ucrainei că a încercat să se amestece în viitoarele alegeri din Ungaria, scrie Associated Press P citată de ABCNews.

Szijjarto nu a furnizat nicio dovadă care să susțină afirmația.

Declarațiile au venit după ce președintele ucrainean Volodimir Zelensky a făcut câteva comentarii recente care au criticat dur abordarea guvernului ungar față de război.

Ungaria, spre deosebire de majoritatea aliaților săi din Uniunea Europeană și singura dintre vecinii Ucrainei UE, a refuzat să furnizeze Ucrainei arme sau să permită transferul acestora peste granițele sale.

Guvernul său s-a opus, de asemenea, în mod activ impunerii de sancțiuni împotriva importurilor de energie din Rusia, argumentând că acest lucru ar afecta profund economia sa.

Această politică l-a determinat pe Zelensky, vineri, să facă un apel direct către premierul naționalist maghiar Viktor Orban, considerat pe scară largă ca cel mai apropiat aliat al Kremlinului în Uniunea Europeană, să adopte o poziție mai clară asupra războiului și să-i sprijine țara asediată.

„Vreau să mă opresc aici și să fiu sincer, odată pentru totdeauna. Trebuie să decideți singur cu cine sunteți”, a spus Zelensky, adresându-se lui Orban, într-un apel video cu liderii UE.

La alegerile din Ungaria de duminică, Orban va căuta un al patrulea mandat consecutiv într-un concurs despre care sondajele sugerează că va fi cel mai apropiat de când a preluat puterea în 2010.

În timpul guvernării sale de 12 ani, guvernul lui Orban a creat legături economice și diplomatice profunde cu Rusia sub președintele Vladimir Putin și a adâncit dependența Ungariei de combustibilii fosili și tehnologia energiei nucleare rusești.

Miercuri, Szijjarto a susținut că ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, l-a contactat pe ambasadorul ucrainean la Budapesta pentru a discuta despre cum să influențeze alegerile din Ungaria.

Szijjarto a sugerat, din nou, fără să furnizeze dovezi, că partidele de opoziție care încercau să-l învingă pe Orban au promis că vor furniza Ucrainei arme și că vor opri importurile de gaz și petrol rusesc dacă vor fi aleși.

Dar vorbind miercuri cu ziarul Evropeiska Pravda, Kuleba a negat acuzațiile.

„Spre deosebire de comportamentul Ungariei în Ucraina, nu ne-am amestecat niciodată în afacerile interne ale Ungariei și mai ales înainte de alegeri”, a spus Kuleba. „Este păcat să vedem cum, de dragul unui avantaj pre-electoral pe termen scurt, ministrul Szijjarto este pregătit să se gândească la prostii și să ne distrugă relația cu el pe care am petrecut-o atât de mult timp să construim.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră