Coreea de Sud susține că liderul de la Phenian este viu și sănătos

27 Apr 2020 | scris de A.A.
Coreea de Sud susține că liderul de la Phenian este viu și sănătos

Liderul nord-coreean Kim Jong Un trăieşte şi este bine sănătos, a declarat duminică consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui sud-coreean Moon Jae-In, pentru a contracara zvonurile despre problemele de sănătate cu care s-ar confrunta liderul de la Phenian, transmite AFP, preluată de AGERPRES.

"Poziţia guvernului nostru este fermă", a afirmat consilierul Moon Chung-In pentru postul de televiziune american CNN: "Kim Jong Un trăieşte şi are o stare bună de sănătate."

Este într-o stațiune

Consilierul a adăugat că liderul nord-coreean se află din 13 aprilie într-un sejur la Wonsan, o staţiune de pe litoralul estic al Coreii de Nord.

"Nicio acţiune suspectă nu a fost detectată până în prezent", a asigurat oficialul sud-coreean.

Zvonurile despre o starea precară de sănătate a liderului Kim Jong Un s-au înmulţit după ce absenţa sa de la celebrările publice din 15 aprilie a fost remarcată.

Această zi marchează cea mai importantă sărbătoare din calendarul politic nord-coreean, deoarece este ziua în care întreaga ţară celebrează naşterea fondatorului Kim Il Sung, bunicul actualului lider.

Nu a mai apărut în public din 11 aprilie

Kim nu a mai apărut în public după şedinţa biroului politic al partidului unic din 11 aprilie şi după turneul în care a inspectat o bază aeriană, acţiune despre care presa nord-coreeană a informat pe 12 aprilie.

Daily NK, un site de ştiri gestionat, în principal, de refugiaţi nord-coreeni, anunţase că liderul Kim Jong Una fost operat în aprilie pentru probleme cardiovasculare şi, în prezent, este în convalescenţă într-o vilă din provincia Pyongan de Nord.

Citând o sursă nord-coreeană neidentificată, Daily NK a susţinut că liderul nord-coreean în vârstă de 36 de ani a fost operat de urgenţă din cauza problemelor legate de "fumat excesiv, obezitate şi oboseală".

Nu există elemente care să confirme

Autorităţile sud-coreene au încercat să tempereze astfel de zvonuri."Nu avem nimic pentru a confirma" aceste speculaţii şi "până acum nu a fost detectată nicio acţiune specială în Coreea de Nord", potrivit unui comunicat al administraţiei prezidenţiale de la Seul de săptămâna trecută.

CNN, citând un oficial american, a informat că Washingtonul "studiază informaţii" conform cărora Kim Jong Un este "în pericol grav după o operaţie chirurgicală".

Joia trecută, preşedintele american Donald Trump a declarat că informaţiile despre o posibilă deteriorare a stării de sănătate a liderului nord-coreean sunt "eronate".

Luni, ziarul oficial Rodong Sinmun a informat că Kim Jong Un a trimis un mesaj de mulţumire muncitorilor care lucrează la Wonsan Kalma, un proiect turistic gigantic de pe coasta de est a ţării. 

Postul de televiziune nord-coreean KCNA a difuzat duminică un lung program omagial, în care Kim Jong un a fost prezentat vizitând obiective istorice din Munții Paektu. Documentarul a mai prezentat și fapte de vitejie din istoria poporului. 

Mesajul transmis de presa nord-coreeană

Totodată, presa oficială de la Phenian a publicat duminică un mesaj de la liderul nord-coreean, fiind pentru prima dată când îi menționează numele, după două săptămâni de tăcere. 

Potrivit agenției sud-coreene Yonhap, radioul public nord-coreean a anunțat că Kim Jong-un a trimis un mesaj special de mulțumire constructorilor care au lucrat la un proiect turistic în Samjiyon. Este localitatea situată la poalele muntelui Paekdu, cel mai înalt din penisula coreeană, și locul de naștere al lui Kim Jong-il, tatăl actualui lider nord-coreean. Localitatea a fost ridicată anul trecut la rangul de oraș și au fost demarate mai multe proiecte de extindere.

Dar în afară de reproducerea acestui mesaj, radioul public nu a menționat nimic nici despre locul unde s-ar afla liderul, nici despre starea sa de sănătătate, punctează Yonhap.

Nici agenția oficială de presă KCNA, și nici ziarul partidului, Rodong Sinmun n-au mai relatat despre activitățile politice ale liderului și nici nu au mai difuzat fotografii cu el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră