Să mori ucis de mâini nepricepute. Copil de doi ani, mort în spital privat, după o operație relativ simplă

23 Oct 2018
Să mori ucis de mâini nepricepute. Copil de doi ani, mort în spital privat, după o operație relativ simplă

Un băieţel a murit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în spitalul privat Sanador din Bucureşti, după ce fusese operat de hernie inghinală.

Mama copilului a acuzat personalul spitalului de incompetenţă, spunând că a sunat la 112 pentru ca medicii SMURD să îl salveze pe băiat. Tatăl copilului a depus plângere la Parchet, scrie News.ro.

Concluzia necropsiei în cazul copilului mort arată că acesta a murit în urma unui şoc hemoragic, după ce a făcut hemoragie internă.

În urma morţii copilului de un an şi zece luni, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, o echipă a Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti a făcut verificări la clinică.

Raportul preliminar al controlului făcut de DSP Bucureşti la Sanador a constatat că s-au respectat procedurile igienico-sanitare, fiind verificată respectarea circuitelor, trasabilitatate pacientului, condiţiile de igienă din secţia ATI pediatrie, sterilitatea şi produsele biocide utilizate. Ministerul Sănătăţii a decis sesizarea Colegiului Medicilor pentru a verifica şi conduita terapeutică în acest caz, arată Ştirile Pro Tv.

Reprezentanţii Sanador au precizat că nu pot face declaraţii "având în vedere că este vorba de un deces din cauze necunoscute, până la finalizarea de către INML a expertizei medico-legale care va stabili cauzele decesului".

Ei au menţionat însă că echipajul SMURD a fost chemat de familia copilului, "acesta alăturându-se echipei Sanador care iniţiase deja procedura de resuscitare conform protocoalelor în vigoare".

UPDATE

Preşedintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, a prezentat miercuri regulile procedurale aplicabile în ancheta privind băieţelul mort după o intervenţie chirurgicală la un spital privat din Capitală, precizând că după ce vor fi cercetate toate faptele medicale şi documentele şi după ce vor fi audiaţi medicii responsabili, vor fi stabilite şi vinovăţiile şi sancţiunile care se impun. 

El a estimat că în termen de un an va exista o concluzie, pentru că obţinerea documentelor, audierile, expertiza, contestarea ei sunt proceduri de durată. Borcean a precizat că dacă vor fi găsiţi vinovaţi, medicii resposabili vor primi mustrare, avertisment, vot de blam, amendă sau le va fi limitată practicarea profesiei pe o durată de timp sau definitiv.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti a decis luni să se autosesizeze şi a început o investigaţie în acest caz.

În urma morţii copilului de un an şi zece luni, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, o echipă a Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti a făcut verificări la clinică.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră