Surpriza din Coreea de Nord pentru Donald Trump. Cum a reacţionat preşedintele SUA

09 Mar 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Surpriza din Coreea de Nord pentru Donald Trump. Cum a reacţionat preşedintele SUA

S-au insultat, s-au ameninţat, şi, cu ei, au ameninţat Planeta. Pericolul nuclear nord-coreean bagă spaima în toţi, nu doar în americani. Fiecare din biroul lui îşi vede de propria agendă. Acum, bombă. De la Phenian vine invitaţie la Washington, iar la Casa Albă se dă acceptul pentru o întâlnire istorică neaşteptată.

Preşedintele american Donald Trump a acceptat să se întâlnească, până în luna mai, cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, relatează lexpress.fr.

Locul şi data unei asemenea întâlniri între al 45-lea preşedinte al Statelor Unite şi liderul nord-coreean nu au fost precizate.

Această răsturnare de situaţie, de negândit în urmă cu doar câteva săptămâni, are loc după doi ani de tensiuni extrem de puternice între Washington şi Phenian, legate de programele nord-coreene nuclear şi balistic.

Într-o scurtă alocuţiune la West Wung, la Casa Albă, joi seara (ora locală), Chung Eui-yong, un consilier sud-coreean în domeniul Securităţii, a anunţat că Trump a acceptat invitaţia la acest summit istoric.

Liderul nord-coreean ”şi-a exprimat dorinţa de a se întâlni cu preşedintele Trump cât mai rapid posibil”, a declarat el. ”Preşedintele Trump a apreciat darea de seamă şi a spus că se va întâlni cu Kim Jong-un până la sfârşitul lui mai, pentru a ajunge la o dezarmare nucleară permanentă”, a adăugat consilierul.

Casa Albă a confirmat că preşedintele american, în vârstă de 71 de ani, a acceptat propunerea enigmaticului lider în vârstă de aproximativ treizeci de ani.

Departamentul de Stat american a anunţat marţi că SUA au dovada folosirii de agent neuroparalizant VX pentru asasinarea fratelui liderului nord-coreean Kim Jong Un. Ca urmare, Washingtonul a impus noi sancţiuni împotriva regimului de la Phenian, informează Reuters.

Purtătoarea de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert, a declarat într-un comunicat că guvernul american a stabilit pe 22 februarie încălcarea de către Coreea de Nord a legii din 1991 pentru controlul armelor chimice şi biologice, iar ca urmare noile sancţiuni au intrat în vigoare pe 5 martie.

Kim Jong Nam, fratele vitreg al lui Kim Jong Un, a fost ucis în februarie 2017 pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur. Două femei i-au aplicat pe faţă substanţa toxică letală.

Alte stiri din Externe

Ultima oră