Institutul american de geofizică (USGS) a înregistrat duminică o mișcare telurică cu magnitudinea 6,3, semnalând o posibilă 'explozie' într-o mină din Coreea de Nord. Deflagrația a fost localizată la 24 de kilometri nord-est de localitatea Sungjibaegam, în provincia Hamgyeong Nord, anunţă agenţiile internaţionale de presă.
''Este o explozie mai degrabă decât un seism'', a declarat Jana Pursely, cercetătoare în cadrul USGS. La mai puțin de zece minute după prima 'explozie', a fost semnalat în același loc o nouă mișcare telurică, cu o magnitudine de 4,6. Cel mai probabil cel de-al doilea a fost provocat de primul, fie un soi de prăbuşire sau triggerat pe o falie apropiată, apreciază specialiştii japonezi în seismologie.
Agenția de meteorologie din Coreea de Sud a anunțat că puterea exploziei produse de testul nuclear efectuat duminică de Phenian este de 9,8 ori mai mare decât cea de la testul precedent, realizat în septembrie anul trecut și care fusese cel mai puternic dintre toate experimentele nucleare nord-coreene începând din 2006.
În Coreea de Nord, la Phenian, se anunţase duminică dimineaţă că s-a reuşit realizarea unei bombe cu hidrogen care poate fi instalată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean, scrie agerpres.ro.
Potrivit agenţiei oficiale de presă nord-coreene KCNA, liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, care inspectat noua bombă, a declarat că "toate componentele bombei H au fost 100% fabricate în țară". Dispozitivul este "o bombă termonucleară cu o putere foarte mare, fabricată prin eforturile și cu tehnologia noastră", a spus el, citat de KCNA.
Mai mulți analiști străini și-au exprimat în ultimele luni îndoiala în privința capacității Coreii de Nord de a fabrica o bombă H (bombă cu hidrogen sau termonucleară) și a o miniaturiza suficient pentru a fi instalată pe o rachetă.
Între timp, însă, Coreea de Nord a făcut şi anunţul oficial. Postul public de televiziune de la Phenian a afirmat că testul a fost un 'succes total', scrie lexpress.fr. Bomba cu hidrogen poate fi montată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean.
Sâmbătă, înainte ca toate aceste noi elemente să se adauge crizei provocate de ambiţiile nucleare nord-coreene, președintele american, Donald Trump, a discutat la telefon cu premierul japonez, Shinzo Abe, despre "amenințarea crescândă" reprezentată de Coreea de Nord care a efectuat în iulie două teste cu rachete intercontinentale, a anunțat Casa Albă.