Ce surpriză! Kim Jong Un devine în mod oficial şef de stat şi comandant suprem al forţelor armate

12 Iul 2019
Ce surpriză! Kim Jong Un devine în mod oficial şef de stat şi comandant suprem al forţelor armate

Kim Jong Un a devenit în mod oficial şeful statului şi comandantul suprem al forţelor armate, potrivit prevederilor unei noi Constituţii, atribuţii care ar putea să faciliteze încheierea unui tratat de pace cu Statele Unite, relatează Reuters.

Şeful statului era până acum preşedintele Adunării Populare Supreme, care exercită puterea legislativă.

Potrivit precedentei Constituţii, Kim era ”lider suprem” şi comandant al ”întregii forţe militare”.

Phenianul reclamă de mult timp un asemenea acord în vederea normalizării relaţiilor ale cu Washingtonul. Războiului Coreei (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace, iar cele două Corei se află în mod teoretic în stare de război.

Noua Constituţie, dezvăluită joi pe site-ul de informaţii de stat Naenara prevede că Kim, în calitate de preşedinte al Comisiei Afacerilor de Stat - un organ guvernamental creat în 2016 - este ”reprezentantul suprem al întregului popor coreean”, ceea ce înseamnă şef de stat, o funcţie pe care o cumulează cu cea de ”comandant suprem” al armatei.

Statele Unite sunt reticente să încheie un tratat de pace cu Coreea de Nord, atât timp cât nu obţin concesii cu privire la programul nuclear nord-coreean, însă oficiali americani nu au exclus semnarea unui acord mai limitat, vizând să reducă tensiunile, deschizând birouri de legătură şi avansând către o normalizare a relaţiilor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră