Nu s-a mai putut face nimic, a murit. Studentul american repatriat din Coreea de Nord avea leziuni cerebrale grave

20 Iun 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Nu s-a mai putut face nimic, a murit. Studentul american repatriat din Coreea de Nord avea leziuni cerebrale grave

Studentul american repatriat săptămâna trecută din Coreea de Nord, "legumă", în comă, a murit. Otto Warmbier (22 de ani) avea grave leziuni cerebrale după un an și jumătate de detenție în Coreea de Nord, iar familia sa crede că a fost torturat de autoritățile nord-coreene.  

Anunţul privind decesul acestuia a fost făcut de familie, într-un comunicat citat de post-gazette.com

"Este datoria noastră tristă să vă anunțăm că fiul nostru Otto Warmbier și-a încheiat călătoria pe pământ. Înconjurat de familia care îl iubește, Otto a încetat din viață (luni) la orele 14.20" (18.20 GMT), la Cincinnati, în Ohio (nord), a scris familia lui.

Când tânărul a revenit acasă, "el era incapabil să vorbească, incapabil să vadă și incapabil să reacționeze la comenzi verbale. Părea foarte dezorientat, neliniștit", potrivit familiei.

Deși "nu i-am putut auzi deloc vocea, într-o zi expresia feței i s-a schimbat — era liniștit. Se afla acasă și credem că și-a putut da seama de acest lucru", au adăugat părinții săi, Fred și Cindy.

"Tratamentul abuziv, atroce și barbar pe care fiul nostru l-a suportat în mâinile Coreii de Nord ne asigură că nu era altă ieșire decât cea pe care o trăim acum", au precizat ei.

Preşedintele Donald Trump şi soţia sa au transmis condoleanţe familiei îndoliate, într-un comunicat în care precizează că nu există ceva mai tragic decât ca nişte părinţi să îşi piardă copilul.

Președintele american, Donald Trump, a apreciat vineri ca fiind "cu adevărat îngrozitoare" starea de sănătate a studentului american repatriat în Statele Unite în stare de comă după peste un an de detenție în Coreea de Nord.

Otto Warmbier a fost arestat în ianuarie 2016, în timp ce se afla în Coreea de Nord în cadrul unei vizite organizate, pentru că a încercat să fure un afiș de propagandă. El a fost condamnat la 15 ani de muncă forțată de Curtea Supremă nord-coreeană.

La scurt timp după arestarea și procesul său, în martie 2016, studentul a căzut într-o stare de comă ale cărei cauze rămân necunoscute, au afirmat medicii care i-au acordat îngrijiri la Cincinnati, în nordul Statelor Unite. Tipul de leziuni neurologice de care suferă rezultă de obicei în urma unui stop cardio-respirator, au precizat aceștia.

Pe de altă parte, echipa medicală a demontat explicația furnizată de regimul nord-coreean, subliniind că nu a fost găsită nicio urmă de botulism în organismul tânărului.

Potrivit Post Gazette, moartea lui Warmbier este văzută ca fiind un motiv pentru ca membrii Congresului american sau ai Administraţiei Trump să ceară restricţionarea dreptului americanilor de a se deplasa în Coreea de Nord.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră