Biden „nu își cere scuze” pentru că a spus că Putin „nu poate rămâne la putere”: „Nu-mi pasă ce crede Putin”

28 Mar 2022
Biden „nu își cere scuze” pentru că a spus că Putin „nu poate rămâne la putere”: „Nu-mi pasă ce crede Putin”

Președintele Joe Biden a raspuns luni un ton sfidător la întrebările reporterilor de la Casa Albă cu privire la apelul său aparent ca președintele rus Vladimir Putin să piardă puterea scrie AbcNews. El a spus că „a exprimat o indignare morală” și că s-a adresat direct poporului rus dar a clarificat și că SUA nu sprijină schimbarea de regim în Rusia.

Prima întrebare adresată lui Biden de către reporteri a fost: „Crezi ceea ce ai spus, că Putin nu poate rămâne la putere, sau acum regreti că ai spus asta? Guvernul a încercat să retragă asta înseamnă că cuvintele tale au complicat lucrurile?”

„Numărul unu, nu dau nimic înapoi. Adevărul este că am exprimat indignarea morală pe care am simțit-o față de modul în care se comportă Putin și actele acestui om doar -- brutalitate, jumătate dintre copiii din Ucraina tocmai venisem la acele familii -- dar vreau să clarific, nu am facut-o atunci și nici nu articulez acum o schimbare de politică. Exprimăm indignarea morală pe care o simt și nu îmi cer scuze pentru asta”, a spus Biden.

Biden a continuat spunând că nu crede că ceea ce a spus el complică diplomația acestui moment.

„Adevărul este că ne aflăm într-o situație în care ceea ce complică situația sunt eforturile lui Putin de a continua să se implice în carnagiu. Genul de comportament care face întreaga lume să spună: „Doamne, ce face omul asta? Asta complică foarte mult lucrurile și -- dar nu cred că complică totul”, a adăugat Biden.

 

"Mi-am exprimat indignarea. El nu ar trebui să rămână la putere. La fel cum, știi, oamenii răi nu ar trebui să continue să facă lucruri rele. Dar asta nu înseamnă că avem o politică fundamentală de a face ceva pentru a-l doborî pe Putin în orice fel”, a spus Biden.

Presat de corespondentul de la ABC News sa spuna dacă crede că Putin nu vede cuvintele sale ca o escaladă, Biden a spus: „Nu-mi pasă ce crede el”.

"Având în vedere comportamentul său, oamenii ar trebui să înțeleagă că va face ceea ce crede că ar trebui să facă, punct. Nu este afectat de nimeni altcineva, inclusiv, din păcate, de propriii consilieri. Acesta este un tip care merge în ritmul propriu. Iar ideea că va face ceva scandalos pentru că l-am numit pentru ceea ce a fost și pentru ceea ce face, cred că nu este rațională”, a spus Biden.

La sfârșitul unui discurs în fața Castelului Regal din Varșovia, Polonia, sâmbătă, Biden a deviat din scenariu și a declarat că „pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”, referindu-se la Putin. Casa Albă a intervenit rapid pentru a clarifica faptul că Biden nu a cerut schimbarea regimului sau nu a formulat o schimbare în strategia SUA.

Alte stiri din Externe

Ultima oră