Americanii au trimis chinezilor informații despre intențiile de atac ale Rusiei dar Beijingul le transmitea apoi Moscovei

25 Feb 2022
Americanii au trimis chinezilor informații despre intențiile de atac ale Rusiei dar Beijingul le transmitea apoi Moscovei

Oficialii americani au cerut în mod repetat Chinei să ajute la evitarea războiului din Ucraina, a aflat New York Times. Timp de trei luni americanii au prezentat oficialilor chinezi informații despre acumularea de trupe ale Rusiei în speranța că președintele Xi Jinping va interveni, dar au fost respinși în mod repetat. Mai mult, oficialii americani au primit informații care arată că Beijingul a împărtășit informațiile cu Moscova, spunându-le rușilor că Statele Unite încearcă să semene discordie – și că China nu va încerca să împiedice planurile și acțiunile Rusiei.

Timp de trei luni, înalți oficiali ai administrației Biden au avut întâlniri urgente cu înalți oficiali chinezi în care americanii au prezentat informații care arătau acumularea de trupe ale Rusiei în jurul Ucrainei și i-au implorat pe chinezi să spună Rusiei să nu invadeze, potrivit oficialilor americani.

De fiecare dată, oficialii chinezi, inclusiv ministrul de externe și ambasadorul în Statele Unite, i-au respins pe americani, spunând că nu cred că se pregătește o invazie. După un schimb diplomatic din decembrie, oficialii americani au primit informații care arătau că Beijingul a împărtășit informațiile cu Moscova, spunându-le rușilor că Statele Unite încearcă să semene discordie – și că China nu va încerca să împiedice planurile și acțiunile Rusiei, au spus oficialii.

Discuțiile dintre oficialii americani și chinezi arată modul în care administrația Biden a încercat să folosească informațiile și diplomația pentru a convinge o superputere pe care o consideră un adversar din ce în ce mai mare să oprească invazia Ucrainei și modul în care acea națiune, condusă de președintele Xi Jinping a fost de partea Rusiei chiar dacă dovezile planurilor Moscovei pentru o ofensivă militară au crescut în timpul iernii.

Această relatare a New York Times se bazează pe interviuri cu înalți oficiali ai administrației care cunosc conversațiile care au vorbit sub condiția anonimatului din cauza caracterului sensibil al diplomației. Ambasada Chinei nu a răspuns cererilor de comentarii.

China este cel mai puternic partener al Rusiei, iar Xi Jinping și președintele Vladimir V. Putin al Rusiei, doi autocrați cu unele idei asemănatoare despre puterea globală, s-au întâlnit de 37 de ori în calitate de lideri naționali înainte de acest an. Dacă vreun lider mondial l-ar putea determina pe Putin să se gândească de două ori la invadarea Ucrainei, acesta a fost Xi, au spus unii oficiali americani.

Dar eforturile diplomatice au eșuat iar Putin a început joi dimineață o invazie pe scară largă a Ucrainei, după ce a recunoscut ca state independente două enclave insurgente din estul țării susținute de Rusia .

Președintele Xi a reiterat poziția publică a Chinei conform căreia este important să se respecte „preocupările legitime de securitate”, precum și „suveranitatea și integritatea teritorială” a tuturor țărilor. Vladimir Putin i-a spus lui Xi că Rusia este dispusă să negocieze cu Ucraina iar Xi a spus că sprijină orice astfel de mișcare.

Unii oficiali americani spun că legăturile dintre China și Rusia par mai puternice decât oricând de la Războiul Rece. Cei doi se prezintă acum ca un front ideologic împotriva Statelor Unite și a aliaților săi europeni și asiatici, chiar dacă Putin a invadat  Ucraina, a cărei suveranitate China a recunoscut-o de zeci de ani.

Miercuri, după ce Putin a ordonat trupelor să intre în estul Ucrainei dar înainte de invazia sa completă, Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe, a declarat, la o conferință de presă la Beijing că Statele Unite sunt „vinovatele tensiunilor actuale din jurul Ucrainei”.

În problema Ucrainei, în ultimul timp, SUA au trimis arme în Ucraina, crescând tensiunile, creând panică și chiar exagerând posibilitatea unui război”, a spus ea. „Dacă cineva continuă să toarne gaz pe foc în timp ce îi acuză pe alții că nu fac tot posibilul pentru a stinge focul, un astfel de comportament este în mod clar iresponsabil și imoral.”

 „Când SUA au condus cinci valuri de expansiune NATO spre est până la ușa Rusiei și au desfășurat arme strategice ofensive avansate, încălcând asigurările pe care le-a dat Rusiei, s-au gândit vreodată la consecințele împingerii unei țări mari la zid? ” a spus ea. Ea a refuzat să numească asaltul Rusiei o „invazie” atunci când este întrebată de jurnalişti străini.

Remarcile anti-americane ale doamnei Hua, în timp ce Rusia se pregătea să-și atace vecinul, au uimit unii oficiali americani actuali și foști și analiști chinezi din Statele Unite. Dar atacurile verbale au reluat de fapt punctele majore din declarația comună de 5.000 de cuvinte pe care China și Rusia au emis-o pe 4 februarie, când Xi și Putin s-au întâlnit la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing. În acel document, cele două țări au declarat că parteneriatul lor nu are „limită” și că intenționează să fie unite împotriva națiunilor democratice conduse de americani. De asemenea, China s-a alăturat în mod explicit cu Rusia în textul care denunța extinderea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

Sâmbăta trecută, Wang Yi, ministrul chinez de externe, a criticat NATO într-o discuție video la Conferința de securitate de la München. La rândul lor, liderii europeni au acuzat China că lucrează cu Rusia pentru a răsturna ceea ce ei și americanii spun că este o „ordine internațională bazată pe reguli”. Wang a spus că suveranitatea Ucrainei ar trebui „respectată și protejată” – o referire la un principiu de politică externă pe care Beijingul îl citează adesea – dar niciun oficial chinezi nu a menționat Ucraina în acești termeni de când a început invazia completă a Rusiei.

„Ei susțin neutralitate, susțin că sunt pe principii, dar tot ceea ce spun despre cauze este anti-SUA, dând vina pe NATO și adoptând linia rusă”, a spus Evan Medeiros, profesor de la Universitatea Georgetown, care a fost director principal pentru Asia la Casa Albă în administraţia Obama. „Întrebarea este: cât de durabilă este aceasta ca postură? Cât de mult prejudiciază legăturile lor cu SUA și legăturile lor cu Europa?”

Relația diplomatică a administrației Biden cu China pentru a încerca să evite războiul a început după ce președintele Biden și Xi au susținut un summit video pe 15 noiembrie. În discuție, cei doi lideri au recunoscut provocările în relația dintre națiunile lor, care este la cel mai scăzut nivel dar au fost de acord să încerce să coopereze în probleme de interes comun, inclusiv securitatea sănătății, schimbările climatice și proliferarea armelor nucleare, au spus oficialii Casei Albe la acea vreme.

După întâlnire, oficialii americani au decis că acumularea de trupe rusești în jurul Ucrainei a prezentat cea mai urgentă problemă pe care China și Statele Unite ar putea încerca să o dezamorseze împreună. Unii oficiali au considerat că rezultatul summitului video a indicat că există un potențial pentru o îmbunătățire a relațiilor dintre SUA și China. Alții au fost mai sceptici, dar au considerat că este important să nu piardă o ocazie în eforturile de a împiedica Rusia să atace, a spus un oficial.

Câteva zile mai târziu, oficialii Casei Albe s-au întâlnit cu ambasadorul, Qin Gang, la Ambasada Chinei. Ei i-au spus ambasadorului ceea ce agențiile de informații americane au detectat: o încercuire treptată a Ucrainei de către forțele ruse, inclusiv unități blindate. William J. Burns, C.I.A. director, zburase la Moscova pe 2 noiembrie pentru a-i confrunta pe ruși cu aceleași informații, iar pe 17 noiembrie, oficialii americani de informații și-au împărtășit descoperirile cu NATO.

La Ambasada Chinei, agresiunea Rusiei a fost primul subiect dintr-o discuție care a durat mai mult de o oră și jumătate. Pe lângă prezentarea informațiilor, oficialii Casei Albe i-au spus ambasadorului că Statele Unite vor impune sancțiuni dure companiilor, oficialilor și oamenilor de afaceri ruși în cazul unei invazii și că sancțiunile vor afecta și China în timp din cauza legăturilor sale comerciale.

Ei au subliniat, de asemenea, că știu cum China a ajutat Rusia să evite unele dintre sancțiunile din 2014 și au avertizat Beijingul împotriva oricărui ajutor viitor. Și au susținut că, deoarece China era văzută pe scară largă ca un partener al Rusiei, imaginea sa globală ar putea avea de suferit dacă Putin ar invada.

Mesajul a fost clar: ar fi în interesul Chinei să-l convingă pe Putin să renunțe. Dar cererile lor nu au reușit. Qin era sceptic și suspicios, a spus un oficial american.

Oficialii americani s-au întâlnit din nou cu domnul Qin la Washington miercuri și au auzit aceleași respingeri. Câteva ore mai târziu, Putin a declarat război Ucrainei la televizor iar armata sa a început să lovească țara cu rachete balistice în timp ce tancurile treceau granița.

Sursa: New York Times

Alte stiri din Externe

Ultima oră