Putin cere armatei Ucrainei să „preia puterea” la Kiev de la "o clică de dependenți de droguri"

25 Feb 2022
Putin cere armatei Ucrainei să „preia puterea” la Kiev de la "o clică de dependenți de droguri"

În timp ce Rusia își continuă invadarea Ucrainei și controlează majoritatea bazelor militare, Vladimir Putin s-a adresat armatei ucrainiene, îndemnând-o să înlăture puterea în vigoare, scrie Agentia France Presse citata de Le Figaro.

Este pentru prima dată când președintele rus vorbește deschis despre schimbarea regimului la Kiev, scrie corespondentul The Guardian la Moscova.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut vineri armatei ucrainiene să „preia puterea” la Kiev, răsturnându-l pe președintele Volodimir Zelenski și anturajul său, pe care i-a descris drept „neonazisti” și „dependenți de droguri”.

Ia puterea în mâinile tale. Mi se pare că va fi mai ușor să negociem între noi”,

a declarat Vladimir Putin armatei ucrainene într-o intervenție difuzată la televiziunea rusă, spunând că nu se luptă cu unitățile armatei, ci cu formațiuni naționaliste care se comportă „ca teroriști” folosind civili „ca scuturi umane”.

Vladimir Putin l-a mai numit pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și miniștrii săi o „clică de dependenți de droguri și neonaziști, care s-au stabilit la Kiev și au luat ostatic întregul popor ucrainean”. Moscova a numit autoritățile ucrainene „neonaziste” sau „juntă” încă din 2014 și izbucnirea războiului în estul Ucrainei, între rusofoni separatiști și forțele de la Kiev, în ciuda faptului că Volodimir Zelenski are origini evreiești. Acuzații de "drogat" au fost lansate de criticii lui Volodymyr Zelensky în timpul alegerilor prezidențiale din 2019, la care fusese ales confortabil.

Rusia acuză Ucraina că s-a integrat în forțele sale armate unități apropiate de extrema dreaptă și a citat „de-nazificarea” Ucrainei drept unul dintre obiectivele invaziei sale. Vladimir Putin a acuzat vineri aceste unități că se comportă „ca teroriști”. Ucraina a comparat și acțiunile Rusiei cu cele ale „Germaniei naziste” în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Putin și-a repetat afirmația că conducerea ucraineană a fost implicată în „genocid” în regiunea Donbas din estul Ucrainei .

Luptăm cu grupuri naționaliste care sunt direct responsabile pentru genocidul din Donbas și vărsarea de sânge a civililor pașnici din cele două republici.

În discurs, Putin a acuzat în continuare conducerea „neonazistă” ucraineană că se comportă ca niște teroriști, „înghesuindu-se în spatele civililor”.

Este pentru prima dată când președintele rus vorbește deschis despre schimbarea regimului la Kiev, scrie corespondentul The Guardian la Moscova, Andrew Roth.

Analiștii militari au sugerat că schimbarea de regim este un obiectiv al campaniei, bazat pe amploarea invaziei ruse și pe obiectivele politice ale Kremlinului. Dar făcând apel la soldații să-l răstoarne pe Volodimir Zelenski, Putin ar putea căuta un pretext politic pentru a explica ceea ce informațiile americane au spus că ar putea fi planul în Ucraina: să-l răstoarne pe președintele Ucrainei și să-l înlocuiască cu un lider marionetă.

Sursa: Le Figaro, The Guardian

Alte stiri din Externe

Ultima oră