SUA avertizează Ucraina cu privire la o invazie a rușilor în următoarele 48 de ore

23 Feb 2022
SUA avertizează Ucraina cu privire la o invazie a rușilor în următoarele 48 de ore

Administrația președintelui Joe Biden l-a informat pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky cu privire faptul că Rusia se pregătește să efectueze o invazie la scară largă în următoarele 48 de ore, au dezvăluit oficialii americani pentru Newsweek .

 

„Președintele Ucrainei a fost avertizat că Rusia va începe foarte probabil o invazie în 48 de ore pe baza informațiilor americane”, a declarat un oficial american pentru Newsweek .

„În plus”, a adăugat oficialul american, „raportările de la observatorii aeronavelor indică că Rusia a încălcat spațiul aerian ucrainean mai devreme astăzi trimițând avioane de recunoaștere pentru o scurtă perioadă deasupra Ucrainei”.

Corespondentul CNN pentru informații, Katie Bo Lillis a confirmat relatarea Newsweek.

Katie Bo Lillis nu vorbit despre termenul e 48 de ore dar a spus că orașul Harkov ar fi în mod deosebit în pericol.

Informațiile americane au dat avertismente cu privire la un atac total pe 16 februarie care nu s-a produs deși unele relatări spuneau că din evaluarea SUA a reieșit că comandanților ruși li sa spus să fie pregătiți din 16 februarie, nu neapărat pentru un atac în acea zi.

O sursă apropiată guvernului lui Zelensky a confirmat, de asemenea, pentru Newsweek că a primit un astfel de avertisment, dar a remarcat că aceasta este a treia oară într-o lună i s-a spus Kievului să se pregătească pentru un ordin iminent de acțiune militară la scară largă de către președintele rus Vladimir Putin.

„Este posibil cu siguranță”, a spus sursa. „Putin nu poate ține atât de multe trupe pe teren atât de mult timp”.

Evaluarea Pentagonului include atacurile aeriene rusești, rachetele de croazieră și invazia terestră, potrivit oficialului de informații american.

Informația a fost confirmată de un al doilea oficial al serviciilor de informații americane, care a subliniat caracterul cuprinzător al operațiunii militare pe care Pentagonul a anticipat-o din Rusia.

Oficialul a declarat pentru Newsweek că invazia va include și o acțiune majoră către capitala Kiev de la granița de nord cu Belarus, unde trupele ruse au extins recent exercițiile comune cu aliatul lor.

Cel de-al doilea oficial american a spus că operațiunea va începe cu un atac cibernetic, urmat de o invazie la sol care va avea loc probabil noaptea. Ambii oficiali au susținut, însă, că planurile Rusiei s-ar putea schimba în funcție de evoluțiile zilnice.

La scurt timp după ce Newsweek a fost informat despre aceste evaluări ale SUA, site-urile web ale Ministerului Apărării, Ministerului de Externe al Ucrainei și altor instituții s-au deconectat brusc, ceea ce a semnalat un potențial atac cibernetic de amploare, care s-ar adăuga la o serie de atacuri cibernetice pe care Casa Albă le-a atribuit Moscovei.

Surs: Newsweek

Alte stiri din Externe

Ultima oră