Putin trimite tancurile în Ucraina

22 Feb 2022
Putin trimite tancurile în Ucraina

Vehicule militare rusești au pătruns pe teritoriul ucrainean, potrivit agenției Interfax și corespondentilor de presă occidentali. 

Președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor și tancurilor rusești să intre în regiunile separatiste de est ale Ucrainei luni seara sub masca unei forțe de menținere a păcii, după ce a semnat decrete prin care le recunoaște independența.

„Aseară, zeci de tancuri rusești, piese de artilerie remorcate de camioane și vehicule militare se îndreptau spre Donețk”, spune corespondentul Le Figaro Alain Barluet de la fața locului.

 

 

Potrivit agenției ruse Interfax, martorii au descris două coloane de vehicule militare rusești care au intrat în teritoriile separatiste din Donesk. Putin o numește „menținerea păcii”. Fostul ambasador al SUA Michael McFaul vorbește despre „o invazie” a Ucrainei. 

Oficialii ucrainieni spun că localnicii din orașul Makiivka, la 15 km vest de Donețk, condus de separatiști, au văzut ceea ce par a fi vehicule blindate rusești în mișcare. O sursă - care a refuzat să fie numită - a spus că „un convoi uriaș de transportoare blindate rusești și alte echipamente a călătorit de o oră și jumătate”. A fost văzut îndreptându-se spre nord, spre orașul Yasynuvata, tot în regiunea Donestk

Ordinul de trimitere a „misiunilor de menținere a păcii” în Donețk și Lugansk echivalează cu o invazie militară de facto a colțului de est al Ucrainei. 

Înainte de acest ordin, Putin a susținut un discurs național televizat în care a denunțat încălcarea NATO asupra granițelor Rusiei și a promis că va apăra cele două regiuni, scrie The Times

Alte stiri din Externe

Ultima oră