Războiul lui Putin va zgudui lumea

24 Feb 2022
Războiul lui Putin va zgudui lumea

Rusia intenționează să instaleze un guvern marionetă la Kiev. Vestul trebuie să răspundă acum, spune o analiză a ziarului Financial Times.

"Războiul ciudat" s-a terminat. Adevăratul război a început. 

Țintele precise ale armatei ruse încă nu sunt clare. Dar ceea ce este deja clar este că acesta nu este un atac limitat la regiunile din estul Ucrainei. S-au auzit explozii în capitala Ucrainei, Kiev. Și există rapoarte conform cărora trupele ruse au trecut granița din Belarus, care este cea mai scurtă și mai directă rută către Kiev.

Serviciile de securitate occidentale, care au prezis cu exactitate cursul evenimentelor până acum, cred că Putin intenționează să răstoarne guvernul ucrainean și să instaleze un regim marionetă în locul lui. Această strategie de „decapitare” va include nu numai guvernul central ci și guvernele regionale și locale. Au fost întocmite liste cu oficialii ucraineni care vor fi arestați sau uciși.

Tacticile militare pe care le folosește Rusia sunt probabil extrem de brutale – „de același tip pe care l-am văzut în Siria și Cecenia”, potrivit unui oficial american. Desfășurarea artileriei ruse și a forțelor sale aeriene ar însemna pierderi grele militare și civile pe partea ucraineană. Unele surse occidentale au vorbit despre 50.000 de decese într-o săptămână.

Armata ucraineană este hotărâtă să riposteze. Dar este probabil să se trezească puternic depășită. Scopul Rusiei ar putea fi să încercuiască Kievul și să forțeze prăbușirea sau demisia guvernului ucrainean, condus de Volodimir Zelenski.

Rușii nu vor dori să se implice într-un război urban dacă îl pot evita. De asemenea, sunt hotărâți să țină Occidentul în afara acestui conflict. În discursul său, în care a anunțat invazia, Putin i-a avertizat pe cei din afară tentați să intervină că vor exista „consecințe pe care nu le-ați întâlnit niciodată în istoria voastră” - o referire puțin voalată la războiul nuclear.

Deocamdată, reacția occidentală se va limita la sancțiuni economice. De teamă că acest moment se apropie cu pași repezi, diplomații americani și europeni lucrează de câteva săptămâni la un pachet coordonat de sancțiuni. Acesta va fi lansat în zilele următoare.

Rusia va fi lovită acum de sancțiuni financiare, individuale și tehnologice. Băncile rusești vor fi excluse de la finanțare. Indivizii ruși puternici se vor afla în imposibilitatea de a călători în vest și își vor îngheța activele din băncile vestice. Rusia va fi îndepărtată de tehnologia avansată, cum ar fi semiconductori și piese de avioane.

Efectele asupra economiei ruse sunt probabil profunde. Dar este puțin probabil ca asta să-l abată pe Putin de la drumul ales. Liderului rus însuși nu îi va fi foame. În schimb, este probabil să folosească războiul pe care l-a declanșat ca o scuză pentru a șterge ultimele vestigii ale libertății politice din Rusia. Țara se va înclina acum către o dictatură pe scară largă, ceea ce va face mai ușor de înlăturat orice disidență din partea rușilor consternați de calea pe care a ales-o Putin.

O ruptură economică între Rusia și Occident va avea și consecințe economice grave pentru Europa și SUA. Chiar înainte de a izbucni acest conflict, prețurile la energie au crescut. Dacă Rusia întrerupe aprovizionarea cu gaze către Europa, atunci consumatorii și industria vor avea de suferit grav. Efectele directe vor fi resimțite cel mai puternic în acele țări care sunt cele mai dependente de gazul rusesc - în special Germania și Italia. Dar întreaga lume occidentală ar putea fi aruncată în recesiune și inflație. Iar liderii politici occidentali sunt mult mai vulnerabili la opinia publică decât este Putin.

Deși NATO a precizat clar că nu intenționează să participe la războiul din Ucraina există riscul ca conflictul să se extindă. Un scenariu de care sunt îngrijorați liderii occidentali este că forțele aeriene ruse ar putea urmări ucrainenii în spațiul aerian polonez. Acest lucru ar putea duce la ciocniri directe între ruși și Polonia, membru NATO. De asemenea, atacurile aeriene ruse ar putea ucide americani sau europeni încă rezidenți în Ucraina, crescând presiunea asupra guvernelor lor pentru a răspunde.

De asemenea, guvernele occidentale dezbat în mod activ cum să ajute o insurgență ucraineană – dacă și când va apărea – să lupte împotriva ocupației ruse. Susținătorii acestui plan de acțiune cred că va fi atât o datorie morală cât și un imperativ strategic de a le permite ucrainenilor să continue lupta. Alții se tem că sprijinirea unei insurgențe ar putea transforma Ucraina într-o nouă Sirie la granițele Europei.

Aceste dezbateri vor căpăta o urgență tot mai mare în săptămânile următoare.

Dar, deocamdată, Putin are inițiativa.

Sursa: Financial Times

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră