Criza din Ucraina: într-un discurs televizat Putin critică Kievul și NATO și recunoaște independența separatiștilor pro-ruși din Ucraina.

21 Feb 2022
Criza din Ucraina: într-un discurs televizat Putin critică Kievul și NATO și recunoaște independența separatiștilor pro-ruși din Ucraina.

Vladimir Putin a recunoscut luni seara independența separatiștilor pro-ruși din Ucraina într-un discurs televizat. Șeful Kremlinului semnează „acorduri de prietenie și ajutor reciproc” cu separatiștii pro-ruși.

La începutul discursului său, președintele rus a menționat câteva aspecte istorice. Iată câteva citate traduse de CNN:

„Să începem cu faptul că Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia, mai exact de Rusia bolșevică, comunistă. Acest proces a început aproape imediat după revoluția din 1917”. „În ajunul și după cel de-al Doilea Război Mondial, Stalin s-a anexat deja la URSS și a transferat Ucrainei anumite teritorii care aparțineau anterior Poloniei, României și Ungariei”.

"Și în 1954, din anumite motive, Hrușciov a luat Crimeea din Rusia și a dat-o Ucrainei. De fapt, așa s-a format teritoriul Ucrainei sovietice".

În urma acestui discurs, televiziunea rusă l-a arătat pe Vladimir Putin semnând un decret de recunoaștere a independenței autoproclamatelor „republici populare” Donețk și Lugansk.

El a mai anunțat că semnează acorduri de „prietenie și ajutor reciproc” cu teritoriile pe care le-a recunoscut.

„Consider că este necesar să luăm această decizie care a fost coaptă de multă vreme: să recunoaștem imediat independența Republicii Populare Donețk și a Republicii Populare Lugansk”, a spus el în discursul televizat, solicitând parlamentului rus „să aprobe această decizie iar apoi să ratifice acordurile de prietenie și ajutor reciproc cu cele două republici”

El a cerut Ucrainei să „înceteze operațiunile militare”. Putin a descris Ucraina ca fiind un stat creat de Rusia în timpul conducerii liderului comunist Lenin. Ucraina, a continuat Putin, nu a avut niciodată un „stat real”, ci a copiat modele pentru a crea un stat-națiune.

Reacții internaționale

Secretarul NATO Jens Stoltenberg a lansat o declarație prin care condamnă Rusia, spunând în mod specific că Rusia a încălcat acordurile de la Minsk, „la care Rusia este parte”, referindu-se la acordul de pace încheiat în 2015 în urma anexării Crimeei. 

„NATO sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Aliații îndeamnă Rusia , în cei mai puternici termeni posibil, să aleagă calea diplomației și să-și inverseze imediat acumularea militară masivă în și în jurul Ucrainei și să-și retragă forțele din Ucraina în conformitate cu obligațiile și angajamentele sale internaționale.”

Din SUA, Președintele Biden va „emite un ordin executiv care va interzice orice nouă investiție, comerț sau finanțare de către americani către, dinspre sau în interiorul regiunilor pro-ruse Donețk și Lugansk. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a discutat cu Joe Biden despre recunoașterea separatiștilor de către Rusia.

 

Ucraina a cerut luni seara o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU. Aceasta din urmă, la rândul ei, a cerut să se abțină de la „orice decizie unilaterală” care „subminează integritatea” Ucrainei.

Uniunea Europeana a denunţat recunoaşterea de către Moscova a independenţei regiunilor separatiste ca fiind o „încălcare flagrantă a dreptului internaţional” şi spune că va reacţiona „ferm”.

Secretarul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, a declarat că sancțiunile împotriva Rusiei vor fi anunțate mâine.

 

In acest timp, separațiștii pro-ruși sărbătoresc semnarea de catrea Vladimir Putin a decretului prin care le recunoaște independența. Președintele rus a semnat acorduri de „prietenie și ajutor reciproc” cu Donețk și Lugansk.

 

Putin a ordonat trupelor să coboare în estul Ucrainei pentru „operațiuni de menținere a păcii”

In aceasta seara Vladimir Putin a ordonat „operațiuni de menținere a păcii” în Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk, cele două teritorii din estul Ucrainei pe care Putin le-a recunoscut astăzi ca independente.

Există deja aproximativ 190.000 de soldați ruși de-a lungul graniței cu Ucraina, au raportat vineri SUA.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră