Actorul Ion Caramitru a murit, duminică, la Spitalul Elias din București, unde era internat din cauza unor probleme de sănătate. Actor de film, de teatru, dar și regizor, Ion Caramitru a fost un om al cetății, implicat și în politică. El a fost unul dintre personajele centrale ale zilelor fierbinți ale Revoluției Române din decembrie 1989.
Între 1996 și 2000 a fost ministru al Culturii. El a fost preşedinte UNITER din 1990 ş idirector al Teatrului Naţional din 2005.
Caramitru a jucat în peste 40 de filme de lung metraj, făcându-și debutul cu rolul secundar în “Pădurea spânzuraților” în regia lui Ciulei (1964).
Printre cele mai cunoscute producții în care a jucat se numără “Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, “Moartea lui Danton” de Georg Büchner, Oresteia de Eschil, “Un tramvai numit dorință” de Tennessee Williams, “Mincinosul” de Carlo Goldoni.
Ca regizor de teatru, operă și operetă, Caramitru a pus în scenă lucrări de Frederick Loewe (My Fair Lady), Marin Sorescu (A treia țeapă), Benjamin Britten (Micul coșar), Aleksei Nikolaevici Arbuzov (Minciuna), și Shakespeare (Neguțătorul din Veneția).
În 2012, a primit o stea pe Aleea Celebrităților – Walk of Fame, din Piața Timpului din București.
UPDATE
Moartea lui Ion Caramitru este o pierdere uriașă pentru teatrul românesc, este o emblemă care a picat în momentul acesta și care nu poate fi înlocuită, a declarat duminică la Digi24 actorul Victor Rebengiuc, care a mărturisit că este profund îndurerat și a evocat prietenia sa îndelungată cu Ion Caramitru.
„Mi-l amintesc cu multă durere, este o mare pierdere pentru teatrul românesc. Eu cu Caramitru am fost prieteni și încă sunt și voi fi, din anii 60 suntem prieteni, de când el era student și eu devenisem deja actor. E o pierdere uriașă pentru teatrul românesc, este o emblemă care a picat în momentul ăsta și care nu poate fi înlocuită. Un actor mare, un regizor deosebit, fondatorul UNITER, directorul Teatrului Național”, a spus, cu vocea gâtuită de emoție, actorul Victor Rebengiuc.
El a amintit că Ion Caramitru este cel care a reconstruit clădirea Teatrului Național, care stătea să se dărâme, pentru că fusese mutilată de Ceaușescu.
„A fost un om absolut nemaipomenit, un om cum nu o să mai fie în teatrul românesc cel puțin în următorii 10 ani, o mare, îngrozitoare pierdere pentru teatrul românesc este plecarea lui Pino dintre noi”, a subliniat Victor Rebengiuc.
El a povestit că se întâlnise ultima oară cu Ion Caramitru la începutul lui iulie. Întrebat dacă știa că este bolnav, Victor Rebengiuc a spus: „Habar n-am avut, nici el nu a știut că e bolnav! Eu am vorbit cu el când s-a întors din Elveția, am vorbit la telefon, era la Moeciu, la odihnă. Am vorbit ce faci, cum faci, cum a fost în Elveția, mă rog... Soția lui, Mihaela, mi-a spus că după convorbirea asta, la scurt timp, câteva ore poate, a dat niște semne, a început să vorbească puțin necontrolat, spunea lucruri neinteligibile, dar i-a trecut. Imediat ce și-a dat seama că este grav s-a suit în mașină și a venit la București, a intrat în spital și de atunci și până acum a fost în spital”, a relatat Victor Rebengiuc.
„Era un actor deosebit, a jucat atâtea roluri, l-a văzut și l-a apreciat atâta lume în rolurile pe care le-a jucat și în teatru, și în film, recitalurile lui de poezie, Eminescu spus de el era ceva nemaipomenit și va rămâne pentru totdeauna nemaipomenit”, și-a evocat Victor Rebengiuc prietenul. „Sunt profund, profund îndurerat de dispariția lui”, a adăugat actorul.
UPDATE
”A plecat unul dintre cei mai frumoși, inteligenți și buni prieteni pe care viața mea i-a cunoscut. Drum bun, Pino!”, a scris în pagina sa de Facebook marele actor și regizor Horațiu Mălăele.