A murit Ivan Patzaichin!

05 Sep 2021 | scris de Istvan Deak
A murit Ivan Patzaichin!

Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi din istoria României, a încetat din viață astăzi, la vârsta de 71 de ani.

De 3 luni, fostul mare sportiv era internat la Spitalul „Elias”, după ce a fost diagnosticat cu o boală incurabilă. Starea lui s-a agravat în ultima lună, iar duminică a încetat din viață, scrie gsp.ro.

Ivan Patzaichin era cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară, unde a câștigat medalii la edițiile din 1968, 1972, 1980 și 1984.

În 2020, Ivan Patzaichin a fost invitat la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, când a vorbit despre regretele carierei sale: „Regret că am o grămadă de medalii de argint și de bronz care ar fi trebuit să fie de aur! Am vrut să le arăt bunicilor și părinților mei că pot să fiu campion. De la oamenii din sat și de la ai mei am învățat să am respect față de muncă, față de oameni și de tot ce vrei să faci. Dacă te apuci să faci ceva, fă-l cu profesionalism! Cu ambiție! Așa cum trebuie!”

Ivan Patzaichin, multiplu campion european, mondial şi olimpic la kaiac-canoe, fost antrenor al lotului olimpic de kaiac-canoe, s-a născut la 26 noiembrie 1949 în localitatea Mila 23, judeţul Tulcea. A început să practice sportul la Tulcea, la 18 ani fiind transferat la secţia de kaiac-canoe a clubului Dinamo, unde a reuşit o carieră sportivă excepţională.

În cei 17 ani dedicaţi sportului de performanţă a câştigat peste 40 de titluri de campion naţional şi peste 30 de campion balcanic. A fost campion european în 1969. A cucerit de opt ori medalia de aur, de şapte ori pe cea de argint şi de alte şapte ori pe cea de bronz la Campionatele Mondiale. Cele mai mari performanţe le-a obţinut la Jocurile Olimpice, la care a fost prezent la cinci ediţii (1968 - 1984), cucerind de patru ori aurul olimpic: Mexic 1968 (C2 1.000 m), Munchen 1972, (C1 1.000 m), Moscova 1980, (C2 1.000 m) şi Los Angeles 1984 (C2 1.000 m), şi de trei ori medalia de argint (1972, 1980 şi 1984), potrivit site-ului http://www.csdinamo.eu.

Se retrage din activitatea competiţională, în 1984, dedicându-se antrenoratului, la început la clubul unde şi-a desfăşurat întreaga carieră, Dinamo.

UPDATE

Alin Petrache, fost preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a afirmat, într-un mesaj postat pe un site de socializare după decesul multiplului campion olimpic la canoe Ivan Patzaichin, că este un moment greu deoarece "România pierde o legendă".

"Ivan a fost un om extraordinar, în afară de medalii şi de faptul că a fost un mare campion. Nimeni şi nimic nu a putut să îl oprească din drumul său, iar astfel de oameni nu pot decât să ne inspire. Este un moment greu pentru că România pierde o legendă, un model de muncă şi dăruire, un exemplu pentru generaţiile de acum şi cele ce vor urma. Rămânem mai săraci, însă cu amintirea lui în suflet. Îţi mulţumim pentru tot. Odihneşte-te în pace, prieten drag!", a scris actualul preşedinte al Federaţiei Române de Rugby pe contul personal de Instagram.

UPDATE

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat, pentru AGERPRES, că multiplul campion olimpic la canoe, Ivan Paztaichin, decedat duminică, la 71 de ani, reprezintă "o poveste fără sfârşit a sportului românesc".

Oficialul COSR a afirmat că Patzaichin a demonstrat că se poate "vâsli cu inima atunci când pagaia se rupe", făcând referire la cursa de la Jocurile Olimpice de la Munchen, din 1972, când a câştigat aurul olimpic cu pagaia ruptă.

"Ivan e o legendă nemuritoare a sportului românesc şi mondial. Pentru noi, Ivan e campionul dintre oameni si Omul dintre Campioni. Ivan a fost campiOm, o poveste fără sfârşit a sportului românesc. E datoria noastră să îi păstrăm vie memoria, să le spunem celor care vor veni să practice sport că totul e posibil atunci când te dăruieşti, te pregăteşti şi crezi în tine. Că poţi vâsli cu inima atunci când pagaia se rupe, că trebuie să dai înainte să primeşti şi că nu e nimic mai înălţător decât să îi ajuţi pe alţii să ajungă campioni. Aceasta este povestea lui Ivan! Rămas bun, Ivan! Pentru noi eşti nemuritor!", a afirmat Covaliu.

UPDATE

Octavian Morariu, membru al Comitetului Internaţional Olimpic, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, că decesul multiplului campion olimpic la canoe Ivan Patzaichin reprezintă o pierdere uriaşă pentru mişcarea olimpică românească.

"Pentru mişcarea olimpică este o pierdere uriaşă. Ivan a fost unul dintre marii, uriaşii campioni ai României. Pentru toată familia olimpică românească, şi nu numai, este o mare, mare pierdere. Ivan a fost un om deosebit dincolo de faptul că a fost un campion. Era un om formidabil, un om de mult bun simţ, respectuos, un coleg formidabil, un om discret în acelaşi timp, fără să vrea să ocupe întreaga scenă, ca să spun aşa. Eu am ţinut foarte mult la el, am avut discuţii dincolo de sport, ca între prieteni. Mă gândesc şi la soţia sa, Georgiana, s-au iubit enorm, o familie frumoasă. O pierdere foarte mare pentru sportul românesc", a declarat Morariu.

Fostul preşedinte al COSR a transmis şi un mesaj pe pagina sa de Instagram, în care afirmă că Ivan Patzaichin a fost un monument de inspiraţie pentru toată lumea.

"Dragă Ivan, ne întristează mult ştirile de astăzi, dar să ştii că pentru România tu eşti nemuritor. Astăzi ai plecat să faci parte dintr-o altă echipă, iar noi ne vom aminti mereu cu dragoste şi admiraţie de tine, marele nostru campion. Erai un monument de inspiraţie pentru toată lumea, întruchiparea respectului şi a bunului simţ. Ai realizat totul prin multă muncă şi ai fost definiţia cuvântului luptător. Drum lin!", a scris Morariu pe site-ul de socializare.

Sursa foto: gsp.ro

Alte stiri din Sport

Ultima oră