Prestigioasa publicaţie londoneză The Times publica, acum 145 de ani, la 1 aprilie 1875, prima hartă meteorologică. Autorul era Francis Galton, un explorator şi antropolog, în acelaşi timp statistician şi meteorolog.
Harta meteo nu era, de fapt, o previziune meteorologică, ci o reprezentare a condiţiilor meteo din ajun. Ceea ce numim un tablou sinoptic, adică un rezumat al situaţiei meteorologice. Cititorii puteau, practic, să facă propriile previziuni în funcţie de această hartă, scrie The Guardian.
A fost mai degrabă un experiment jurnalistic, căci mulţi din media considerau că informaţiile meteo nu vor stârni interes din partea cititorilor. Era o formă incipientă de măsurare a traficului şi a reach-ului din online-ul de azi, dacă vreţi. Cât de bine apreciau atunci ce va avea sau nu impact se vede şi în ziua de azi, când niciun guru SEO nu este capabil să dea reţeta universală de succes în online.
Pe fondul acestui scepticism, meteorologii au întreprins eforturi de convingere în legătură cu necesitatea informaţiilor meteo, pe care noi, azi, le considerăm indispensabile şi pe care le avem la îndemână, datorită Internetului.