Climatologii avertizează miniștrii cu privire la schimbarea curentului Oceanului Atlantic care ar duce la răcirea emisferei nordice

23 Oct 2024
Climatologii avertizează miniștrii cu privire la schimbarea curentului Oceanului Atlantic care ar duce la răcirea emisferei nordice

 Peste 40 de oameni de știință ai climatului îi îndeamnă pe miniștrii nordici să împiedice încălzirea globală să provoace o schimbare majoră a curentului din Oceanul Atlantic, care ar putea declanșa schimbări bruște ale modelelor meteorologice și ar putea deteriora ecosistemele, scrie Reuters

O prăbușire a Circulației Atlantic Meridional Overturning, un sistem de curenți oceanici care transportă apă caldă în Atlanticul de Nord și oferă Europei clima sa blândă, ar putea pune în pericol condițiile de viață pentru oamenii din regiunea arctică și nu numai, potrivit oamenilor de știință.

„O astfel de schimbare a circulației oceanelor ar avea efecte devastatoare și ireversibile în special pentru țările nordice, dar și pentru alte părți ale lumii”, au spus oamenii de știință într-o scrisoare adresată sâmbătă Consiliului de Miniștri nordic, care cuprinde cinci țări, inclusiv Danemarca și Danemarca. Suedia și trei teritorii autonome.

Scrisoarea îndeamnă consiliul la acțiuni care ar putea implica solicitarea de reduceri globale a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Mai multe studii au sugerat că riscul schimbării curentului atlantic a fost mult subestimat, au spus oamenii de știință, adăugând că există o posibilitate serioasă de a depăși punctul de vârf în următoarele câteva decenii.

"Dacă Marea Britanie și Irlanda devin ca nordul Norvegiei, (asta) are consecințe uriașe. Constatarea noastră este că aceasta nu este o probabilitate scăzută", a spus profesorul Peter Ditlevsen de la Universitatea din Copenhaga, semnatar al scrisorii.

„Acesta nu este ceva la care te adaptezi ușor”.

O prăbușire a sistemului de curent oceanic ar crește răcirea emisferei nordice, ar ridica nivelul mării Atlanticului, ar scădea precipitațiile peste Europa și America de Nord și ar schimba musonii în America de Sud și Africa, potrivit Biroului Meteorologic al Marii Britanii.

Subvențiile globale pentru combustibilii fosili au atins un record de 7 trilioane de dolari în 2022, potrivit Fondului Monetar Internațional.

Asemenea subvenții arată că nu există niciun efort credibil pentru a preveni un astfel de dezastru climatic, a spus profesorul Stefan Rahmstorf de la Institutul German pentru Cercetarea Impactului Climatic din Potsdam.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră