Stresul ne poate îmbătrâni creierul cu câţiva ani

16 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Stresul ne poate îmbătrâni creierul cu câţiva ani

Condițiile de viață stresante pot îmbătrâni creierul cu câțiva ani, arată noi studii. Experţii conduşi de o echipă a Facultăţii de Medicină şi Sănătate Publică de la Universitatea din Wisconsin, SUA, au constatat că şi un eveniment major stresant la începutul vietţi poate avea mai târziu impact asupra sănătăţii creierului, relatează sbs.com.au.

Echipa a examinat datele a 1320 de persoane, cu o vârstă medie de 58 de ani,  care au trăit experiențe stresante de-a lungul vieţii, acestea fiind supuse unor teste de gândire și memorie. Eşantionul a inclus 1232 de albi și 82 de afro-americani.

Condițiile de viață stresante au inclus situaţii precum pierderea unui loc de muncă, moartea unui copil, divorțul sau viaţa alături de un părinte care a făcut abuz de alcool sau droguri.

Rezultatele au relevat diminuarea funcţiei cognitive ulterior trăirii unui număr mare de evenimente stresante. În cazul afro-americanilor, echipa a constatat că aceştia au avut parte în timpul vieţii cu peste 60% evenimente mai stresante decât albii.

Conform experţilor, la afro-americani, fiecare experienţăa stresantă a echivalat cu aproximativ patru ani de îmbătrânire cognitivă.

Studiul a fost prezentat la Conferința Internațională  a Asociaţiei Alzheimer din Londra.

Dr. Maria Carrillo, din cadrul Asociației Alzheimer din Regatul Unit, a declarat: "Evenimentele stresante la care se concentrează cercetătorii au fost foarte variate ... moartea unui părinte, abuzul, pierderea unui loc de muncă, pierderea unei case. .. sărăcia, divorțul". Ea a spus că și o schimbare a școlii ar putea fi privită ca un eveniment de viață stresant pentru unii copii.

Alte cercetări au sugerat că există legături plauzibile între stres și inflamația cronică, care, la rândul său, poate accelera dezvoltarea demenței.

Experţii cred însă că un stil de viaţă şi o dietă sănătoasă pot ajuta la atenuarea acestui risc, chiar şi pentru acei oameni care trec prin evenimente stresante.

Alte stiri din Life style

Ultima oră