Scleroza în plăci: O nouă terapie care reprogramează sistemul imunitar

07 Feb 2017 | scris de Magda Marincovici
Scleroza în plăci: O nouă terapie care reprogramează sistemul imunitar

O nouă terapie contra sclerozei în plăci, bazată pe reprogramarea sistemului imunitar, a fost prezentată, recent, în revista Neurology.

Autorii studiului au monitorizat 24 de pacienţi cu vârste între 26 şi 54 de ani, care, deşi urmau tratamente contra sclerozei în plăci, aveau recăderi severe şi frecvente, inflamaţie puternică şi leziuni la nivel cerebral. Toţi pacienţii au beneficiat de un nou tratament administrat în două etape: În primul rând, pacienţilor li s-a administrat o terapie imunosupresivă, care suprimă boala activă şi celulele din corp care au devenit patogene. Este vorba de ceva asemănător unei reiniţializări a sistemului imunitar.

În acest timp, cercetătorii au prelevat celule suşe din sângele pacientului. În al doilea rând, aceste celule vor fi grefate pentru reconstruirea sistemului imunitar.

Rezultatul: 69% dintre participanţii la studiu au intrat în remisie, stare persistentă şi la cinci ani după administrarea tratamentului: fără tulburări majore, noi leziuni cerebrale sau adâncirea simptomelor.

În cazul unor pacienţi, chiar s-a observat o ameliorare a stării lor. Aceste rezultate încurajatoare trebuie verificate în cadrul unui studiu amplu, care să permită compararea directă a eficienţei acestei terapii cu medicamentele prescrise în prezent. 

În scleroza în plăci, sistemul imunitar al pacienţilor se întoarce contra lor, în timp ce în mod normal el este destinat să atace agenţii patogeni exteriori. El atacă mielina, substanţă indispensabilă care protejează creierul. Conexiunile nu se fac corect, ceea provoacă tulburări musculare, de echilibru şi de vedere. În prezent, nu este un tratament care să vindece boala.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră