Fructoza nu pătrunde în corp numai prin consumul de sucuri de fructe, biscuți și ciocolată. Cercetătorii de la Universitatea Yale (SUA) afirmă că și creierul ar produce fructoză. Creierul ar converti propria sa sursă de energie în zahăr, care se știe că are efecte letale asupra corpului, potrivit site-ului francez de specialitate topsante.
Studiul susține că persoanele care fac abuz de alimente grase și foarte dulci sunt expuse riscului de diabet, bolli cardiovasculare.
Cercetătorii americani au scanat creierul a opt persoane cu o stare bună de sănătate atunci când primeau glucoză intravenos. Utilizând un tip special de imagistică, ei au putut măsura concentrațiile de zahăr din creier.
După numai 10 minute, cercetătorii au notat o creștere a nivelului de glucoză în creier.
La o oră și jumătate după aceea, nivelurile de fructoză au crescut ușor, la rândul lor.
Cercetătorii vorbesc despre concentrația de fructoză provocată de reacțiile de la nivelul creierului, cunoscută sub numele de calea poliolilor. Astfel, glucoza, sursa de energie a corpului, este transformată într-un alt zahăr cunoscut sub numele sorbitol, care, ulterior, este convertită în fructoză.
Această cale metabolică presupune transformarea glucozei în sorbitol, sub acțiunea enzimei aldoz reductazei. În continuare, sorbitol dehidrogenaza convertește sorbitolul la fructoză.
Ingestia de glucoză sau de fructoză determină la nivelul creierului schimbări în ceea ce privește fluxul sanguin, cu implicații asupra comportamentului de hrănire.
Se cunoaște că glucoza ajunge la nivelul creierului traversând bariera hematocefalică. În ceea ce privește fructoza, aceasta este metabolizată la nivelul ficatului, astfel că în sânge se găsesc cantități mici. Din acest motiv, nu se știe dacă fructoza de la nivelul creierului provine din sânge sau este produsă de către creier.
”Prin acest studiu, demonstrăm în premieră că fructoza poate fi produsă în creierului omului”, a declarat doctorul Janice Hwang, autorul principal al studiului. ”Arătând că fructoza din creier nu este rezultată exclusiv în urma consumului de alimente, demonstrăm că ea poate fi generată din orice alt tip de zahăr pe care-l ingerăm. Aceasta observație oferă o explicație suplimentară privind efectele fructozei asupra creierului”, a mai spus aceasta.
Fructoza este un zahăr folosit în mod curent în industria alimentară. El este adăugat în băuturile îndulcite, siropuri, miere, sucuri și în dulciurile preparate industrial.
În stare naturală, fructoza se găsește în fructe. Dar fibrele din compoziția fructelor încetinesc mult absorbția zahărului și neutralizează efectele negative asupra organismului, potrivit unei recente cercetări realizate de specialiștii spanioli.
Adăugată în mod artificial, fructoza ar fi o adevărată otravă pentru creier și sănătate. Desigur, pentru cei care o consumă în cantitate mare.
Ea ar modifica genele și ar favoriza apariția diabetului, a maladiilor cardiovasculare, a maladiei Alzheimer sau a tulburărilor de hiperactivitate cu deficit de atenție, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în revista medicală eBioMedicine. În schimb, consumul de Omega-3 ar putea inversa acest proces. Concluziile au fost obținute în urma unor experimente efectuate pe șoareci de laborator.
Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea din California-Los Angeles (UCLA) din Statele Unite, timp de șase săptămâni. Un grup de rozătoare a primit apă cu o concentrație anume de fructoză, care reprezintă consumul a unui litru de băutură carbogazoasă pe zi, la om. Al doilea grup a primit un regim bogat în fructoză, dar cu o alimentație bogată în DHA (Omega-3). Ceilalți șoareci au fost folosiți drept martori.
La finalul studiului, cercetătorii au observat că șoarecii din grupul cu fructoză fără Omega-3 aveau tulburări de memorie și nivel ridicat de glicemie, trigliceride sau insulină. În concesință, aceștia prezentau risc ridicat de obezitate și de diabet.
De cealaltă parte, studiul a permis demonstrarea eficienței Omega-3 în lupta contra problemelor provocate de fructoză.