Câinii au capacitatea de a reduce stresul copiilor

11 Mai 2019 | scris de Magda Marincovici
Câinii au capacitatea de a reduce stresul copiilor

Câinele, cel mai bun prieten al omului, are capacitatea de a reduce stresul mai ales în cazul copiilor, susține un studiu realizat la Universitatea din Florida, apărut recent în publicația Social Development, transmite site-ul pourquoidocteur. 

Cercetătorii americani au grupat o sută de copii cu vârste între 7 și 12 ani, însoțiți de unul dintre părinți și animalul de companie, respectiv câinele.

Testul de reacție la stres a constat într-un mic discurs și exerciții de aritmetică pe care copiii a trebuit să le efectueze în public. Acestea sunt considerate situații tipic stresante.

Cercetările noastre au arătat că prezența câinelui atunci când copilul este într-o situație stresantă diminuează stresul, afirmă Darlene Kertes, cercetător în psihologie la Universitatea din Florida, specialist în consecințele stresului asupra sănătății.  

Copiii care au avut lângă ei câinele de companie au declarat că s-au simțit mai puțin stresați, comparativ cu situația când sunt singuri sau chiar dacă ar fi însoțiți de părinți.

Pentru a confirma declarațiile copiilor, psihologii au testat nivelul  cortizolului  (hormonul stresului) din saliva  participanților la studiu. Acest hormon este un marker biologic elocvent pentru răspunsul psihologic la stres. Rezultatele au confirmat declarațiile copiilor în privința efectului pozitiv al câinelui în situații stresante. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră