Un recent studiu arată că prebioticele protejează bacteriile intestinale bune şi asigură un somn odihnitor după un episod traumatizant.
Ştim că pentru a face faţă stresului zilnic, sunt numeroase soluţii: yoga, meditaţie, exerciţii fizice executate periodic... La această listă de soluţii, cercetătorii de la Universitatea din Colorado au mai adăugat încă una: prebioticele, scrie site-ul BFMTV.com.
Comparativ cu probioticele, prebioticele sunt mai puţin cunoscute. Sub denumirea de prebiotice se află un ansamblu de fibre care hrănesc flora intestinală şi care au proprietatea de a stimula creşterea şi activitatea probioticelor, care sunt singurele ce le pot folosi pentru a se hrăni. Agenţia naţională pentru securitate sanitară (ANSES) din Franţa a definit prebioticele astfel: ingrediente alimentare nedigerabile, care stimulează în mod selectiv la nivelul colonului multiplicarea sau activitatea unui grup de bacterii sau unui număr limitat, susceptibile de a îmbunătăţi fiziologia gazdei.
Anghinare, usturoi, ceapă, sparanghel, cicoare
Prebiotice se găsesc în anghinare, usturoi, ceapă, sparanghel, cicoare etc.
Studiul cercetătorilor de la Universitatea Colorado susţine că aportul constant de prebiotice poate să favorizeze dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice şi revenirea la un somn normal, odihnitor, după un episod stresant.
Stresul poate perturba microbiomul intestinului, explică doctorul Agnieszka Mika, co-autor al studiului. Dorim să testăm dacă regimul bogat în prebiotice măreşte numărul bacteriilor benefice, protejând flora intestinală de tulburările induse de stres. Noi am examinat, de asemenea, efectele prebioticelor asupra recuperării somului normal, care poate fi perturbat după o serie de evenimente stresante, precizează dr. Mika.
Testele au fost efectuate pe rozătoare, urmând să fie extinse pe oameni. Cercetătorii au observat că rozătoarele care au beneficiat de prebiotice înaintea unui eveniment stresant s-au confruntat cu mai puţine tulburări induse de stres la nivelul florei intestinale şi au revenit mult mai repede la un somn odihnitor. Chiar dacă testele au fost realizate pe rozătoare, rezultatele se dovedesc pertinente şi în cazul omului. Stresul la care au fost supuse rozătoarele era echivalent cu un singur episod acut intensiv de stres pentru om, de exemplu, un accident de maşină sau decesul unei persoane apropiate, a declarat doctorul Robert S. Thompson, autorul principal al studiului