Zelensky anunță începutul "bătăliei pentru Donbass": "Ne vom apăra"

19 Apr 2022
Zelensky anunță începutul "bătăliei pentru Donbass": "Ne vom apăra"

După câteva săptămâni de retragere strategică și reorganizare logistică, armata rusă și-a lansat noua ofensivă în Ucraina, luni seara, 18 aprilie. Moscova vizează de această dată estul țării, o parte din care se află în mâinile separatiștilor pro-ruși, scrie AFP citată de TF1

În această luni de Paște, „a început” ofensiva trupelor ruse împotriva estului Ucrainei, a declarat președintele ucrainean Volodimi Zelenski. „Putem spune acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbass, pentru care s-au pregătit de mult. O mare parte a întregii armate ruse este acum dedicată acestei ofensive”, a spus el într-un discurs difuzat pe Telegram. "Oricât de mulți soldați ruși sunt aduși aici, vom lupta. Ne vom apăra", a spus el.

"Este iadul"
Cu câteva minute mai devreme, autoritățile locale dăduseră informații similare. "Este iadul. A început ofensiva, cea despre care vorbim de săptămâni întregi", a spus Serguiï Gaïdaï, guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk. „Există lupte în Roubizhne și Popasna, lupte neîncetate în alte orașe pașnice”, a spus el.

Luni, „mai mulți oameni au vrut să fugă” din Kreminna, un orășel din regiunea Lugansk, care a căzut în mâinile Moscovei, „iar orcile  (porecla peiorativă dată forțelor ruse) au tras în mașină. Oamenii au murit pe loc”, a spus Serguiï Gaïdaï. Alte patru persoane au murit în regiunea vecină Doneţk, a adăugat guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko. „Doi în Torske, unul în Chandrigalove și unul în Razdolne”.

O ofensivă masivă a Kremlinului împotriva Donbass a fost anunțată de armata ucraineană de câteva săptămâni. De la anunțul retragerii trupelor sale din regiunea Kiev, Rusia și-a concentrat într-adevăr forțele armate în estul Ucrainei, ținta unor bombardamente frecvente de la începutul invaziei ruse din 24 februarie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră