Zelensky cere Europei să acționeze înainte ca Rusia să atace alte țări: "putem pierde toată Europa de Est"

13 Apr 2022
Zelensky cere Europei să acționeze înainte ca Rusia să atace alte țări: "putem pierde toată Europa de Est"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri Europei să acționeze mai rapid împotriva Rusiei, spunând că „fie putem opri Rusia, fie putem pierde toată Europa de Est”, scrie AFP citiata de La Libre

„Dacă Europa pierde timp, Rusia va folosi acel timp pentru a extinde zona de război în alte țări”, a spus el într-un discurs în parlamentul Estoniei.

UE crește sprijinul militar pentru Ucraina la 1,5 miliarde de euro

Cele 27 de state membre au validat miercuri mobilizarea a încă o jumătate de miliard de euro pentru a sprijini forțele armate ucrainene împotriva invaziei ruse, anunță Consiliul UE. Suma pe care cei 27 o consacră trimiterii de arme și alte echipamente către armata ucraineană crește, așadar, la 1,5 miliarde, așa cum a propus în urmă cu câteva zile șeful diplomației europene Josep Borrell. Acești bani provin de la „European Peace Facility” (EFF), un instrument finanțat direct de state în funcție de PIBul lor. Acest fond este plasat în afara bugetului UE, deoarece tratatele interzic introducerea unor astfel de cheltuieli pentru acesta din urmă.

Pe 28 februarie, la patru zile după începerea invaziei ruse, UE a luat decizia fără precedent de a elibera 500 de milioane de euro din acest fond pentru a livra arme și echipamente militare unei țări terțe, Ucraina. Inclusiv 450 de milioane pentru achiziționarea și livrarea de echipamente letale. Charles Michel, președintele Consiliului European, vorbise despre un „punct de cotitură” pentru Europa Apărării, în timp ce, în același timp, statele europene au anunțat una după alta că vor să-și umple bugetele „Apărării”.

În martie, pe măsură ce luptele continuau, statele membre au aprobat o a doua tranșă de 500 de milioane EUR din Facilitatea europeană pentru pace, ducând efortul total la 1 miliard EUR. Fondurile sunt folosite pentru rambursarea statelor care furnizează armament sau materiale (combustibil, echipamente de protecție, truse de prim ajutor etc.) corespunzătoare cerințelor autorităților ucrainene. Belgia, printre altele, a participat la aceste livrări.

O nouă tranșă a fost aprobată oficial miercuri, ca urmare a undă verde din partea ambasadorilor de stat săptămâna trecută.

„Următoarele săptămâni vor fi decisive”, a comentat Josep Borrell în marginea acestei decizii, citat printr-un comunicat de presă al Consiliului. „Pe măsură ce Rusia pregătește o ofensivă în estul Ucrainei, este esențial să continuăm și să creștem sprijinul nostru militar pentru Ucraina pentru a-și apăra teritoriul și poporul și pentru a evita noi suferințe”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră