Zelensky: "Un înalt politician al UE mi-a cerut dovezi că masacrul de la Bucha nu a fost o înscenare"

09 Apr 2022
Zelensky: "Un înalt politician al UE mi-a cerut dovezi că masacrul de la Bucha nu a fost o înscenare"

"Da, simt ură pentru Rusia" a spus președintele Ucrainei Volodimir Zelensky într-un interviu acordat ziarului german Bild.

„Nu mai pot să plâng”, spune Zelenskyj întrebat de vicepreședintele BILD Paul Ronzheimer dacă mai plânge după masacrul de la Kramatorsk, la Bucha, după sutele de morți.

Președintelui Comisiei UE, Ursula von der Leyen, nu i-a fost ușor să viziteze Ucraina în această zi grea, după ce zeci de oameni au fost uciși de trupele lui Vladimir Putin la Kramatorsk.

„Este viața noastră de război. A fost o dimineață tragică astăzi, înainte de o întâlnire atât de importantă”, a spus Zelensky. „Nu te poți obișnui cu aceste sacrificii”.

„Da, simt ură față de Rusia, față de soldații ruși. Când văd aceste imagini în fața ochilor mei. Copii uciși fără picioare, fără brațe. Este o ranchiuna, este groaznică.”, spune Zelensky.

Ca tată, se gândește firesc la copiii săi în astfel de momente. Sunt momente precum absolvirea sau nunta, „atunci te gândești la părinții copiilor morți. Atunci îți spui că nu vor trăi niciodată aceste momente cu copiii lor”, spune emoționat Zelensky. Bineînțeles că se enervează în astfel de momente.

Crime de război în Ucraina
Potrivit lui Zelensky nu se știe dacă rușii aveau liste oameni de ucis înainte de crimele de război de la Bucha, după cum au spus martorii oculari.

Dar „i-a văzut împușcând civili. (...) Am auzit de astfel de liste în orașe mari precum Herson”, spune Zelensky.

În multe sate și orașe ucrainene astfel de crime de război ca cele comise de trupele rusești în Bucha au rămas nedescoperite.

„Ce se întâmplă în aceste sate din sud, cum ar fi lângă Herson, Zaporijia și în est - nu știm. Multe orașe au fost pur și simplu complet distruse. Fără case, fără oameni - nu știu ce vom găsi acolo”, spune Zelensky.

Cel mai dificil lucru pe care l-a auzit Zelensky în ultimele zile? „Arată-ne dovezi că nu a fost pus în scenă”.

Un politician de frunte al UE a vrut să vadă dovezi de la președintele ucrainean ca masacrul de la Bucha nu a fost înscenat! O retorică care altfel vine doar direct de la Kremlin.

Când a fost întrebat dacă acest politician al UE este un șef de guvern european, Zelensky răspunde clar: „Da”.

Dar nu a vrut să dezvăluie numele politicianului: „Arată-ne dovezi că nu a fost pus în scenă” i-a cerut acesta lui Zelensky.

Întrebat dacă Germania a fost în principalul vinovat că au existat întârzieri repetate în sancțiuni, președintele ucrainean a spus clar: „Da, unele țări, Germania este una dintre ele, sunt împotriva embargoului pe petrol și gaze. Mă bucur că al 5-lea pachet (de sancțiuni UE) include embargoul asupra cărbunelui și lemnului.”

Germania a fost foarte precaută cu privire la sprijinirea Ucrainei.

„Germania nu ne-a sprijinit cu arme. Germania a spus deschis că nu vom fi membru NATO. Dar dacă rămânem sinceri: retorica Germaniei s-a schimbat. Germania este conservatoare și rece – dar trenul s-a mișcat”, spune Zelensky.

Președintele ucrainean a subliniat încă o dată că oamenii din Germania nu sunt deloc reci. A văzut marile demonstrații pentru Ucraina: „A fost mult sprijin. Acolo am văzut chipul germanilor!”

Mai poate Zelenskyj să stea la o masă cu Putin?
În trecut, Zelensky a subliniat în repetate rânduri că va sta la o masă cu Putin pentru negocieri. Acest lucru este valabil și astăzi, potrivit președintelui ucrainean.

 „Astăzi, Ucraina nu are de ales decât să se așeze la masa negocierilor. Dar în Rusia nicio altă putere nu are puterea de a opri acest război. El singur decide când se va termina acest război”, a declarat Zelensky.

Diferența între doua poze

Întrebat despre cele două poze ale președintelui ucrainean – înainte de război și în timpul vizitei sale la Bucha, unde a văzut cadavrele unor civili executați de trupele ruse, Zelensky a fost emoționat:

„Sunt doi oameni diferiți. Aceasta (schimbarea lui) este în beneficiul țării noastre. Dar nu sunt sigur... mă voi întoarce la persoana respectivă (ca înainte de război)”.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră