Zelensky spune că Putin este „cel mai mare criminal de pe planetă” și cere "un tribunal precum cel de la Nürnberg"

05 Apr 2022
Zelensky spune că Putin este „cel mai mare criminal de pe planetă” și cere "un tribunal precum cel de la Nürnberg"

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy , s-a adresat reuniunii Consiliului de securitate al ONU de la New York prin intermediul unui videoclip. Este pentru prima dată când se adresează consiliului de când Rusia a invadat țara sa pe 24 februarie.

Zelensky a vorbit din nou despre ceea ce a văzut în timpul vizitei sale de ieri în orașul ucrainean Bucha:

"Ieri m-am întors din orașul nostru Bucha, recent eliberat de trupele rusești nu departe de Kiev. Nu există o singură crimă pe care să nu o comită. Armata rusă a căutat și a ucis intenționat pe oricine ne-a servit țara."

„Macelul în masă a devenit semnătura rușilor”, acuză Volodymyr Zelensky. „Au ucis copii în fața părinților lor, părinții în fața copiilor, au smuls limbi, au împușcat femei în fața caselor, au ucis familii întregi, adulți și copii și au încercat să ardă cadavrele. Ei duc o politică de exterminare etnică”, a acuzat Zelensky

„Unii dintre ei au fost împușcați pe străzi. Alții au fost aruncați în fântâni. Au fost uciși în apartamentele lor, casele aruncate în aer de grenade."„Civilii au fost zdrobiți de tancuri în timp ce stăteau în mașinile lor în mijlocul drumului doar pentru plăcerea lor.

„Știm ce va spune Rusia”: va da vina pe alții

„Știu și știți perfect ce vor spune reprezentanții Rusiei ca răspuns la acuzațiile de aceste crime”, spune Zelensky.

„Au spus asta de multe ori. Cea mai semnificativă a fost după doborârea avionului malaezian deasupra Donbasului de către forțele ruse cu arme rusești sau în timpul războiului din Siria.

„Vor învinovăți pe toată lumea doar pentru a-și justifica propriile acțiuni. Vor spune că există diverse versiuni, diferite versiuni, că este imposibil de stabilit care dintre acele versiuni este adevărată.

„Vor spune chiar că cadavrele celor uciși ar fi fost aruncate și toate videoclipurile sunt puse în scenă.„Dar este 2022. Acum avem dovezi concludente”.

Liderii Rusiei sunt „la fel cu colonizatorii din antichitate”

„Conducerea Rusiei se simte colonizatoare în vremuri străvechi”, spune el. „Au nevoie de bogăția noastră, de oamenii noștri.

„Rusia a deportat deja sute de mii de cetățeni noștri în țara lor. Au răpit peste două mii de copii. „Pur și simplu ați răpit acei copii și continuați să faceți acest lucru. Rusia vrea să transforme Ucraina în sclavi tăcuți.

„Armata rusă jefuiește deschis orașele și satele pe care le-au capturat. De aceea se numește jaf. Ei fură totul, începând cu mâncare și cu cercei - cercei de aur care sunt scoși și acoperiți cu sânge."

"Dreptul de veto să nu înseamna dreptul de a ucide”: Rusia trebuie exclusă din Consiliul de Securitate al ONU

"Vom continua să cooperăm cu organizațiile internaționale, și în special cu instanța penală internațională pentru a scoate la iveală adevărul", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski Consiliului de Securitate al ONU. „Trebuie să-i aducem în fața justiției pe toți cei care se simt nepedepsiți, pentru a arăta lumii că impunitatea nu există”, insistă el.

Făptuitorii crimelor de război trebuie „pedepsiți” și „să fie aduși în fața justiției în fața unui tribunal precum cel de la Nürnberg”, susține el. Rusia trebuie „trasă la răspundere” pentru „crimele de război” și exclusă din Consiliul de Securitate al ONU, adaugă el. În general, sistemul Națiunilor Unite trebuie reproiectat astfel încât „dreptul de veto să nu însemne dreptul de a ucide”, conchide el.

Sute de mii” de ucraineni au fost trimiși în Rusia

Volodymyr Zelensky a afirmat în special în fața Consiliului de Securitate că forțele ruse au trimis „sute de mii” de ucraineni în Rusia de la începutul războiului.

Surse SkyNews, Le Figaro

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră