Zelensky la FoxNews: "Dacă ne alăturăm NATO, îl facem mai puternic. Suntem un plus, suntem locomotiva"

02 Apr 2022
Zelensky la FoxNews: "Dacă ne alăturăm NATO, îl facem mai puternic. Suntem un plus, suntem locomotiva"

Într-un interviu difuzat vineri seara la Fox News președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a vorbit despre starea actuală a războiului cu Rusia și despre negocierile în curs pentru a îi pune capăt.

În interviul difuzat pe Fox News Channel Zelenskyy explică reporterului Bret Baier că el crede că Ucraina ar aduce un plus pozitiv la NATO. 

„Ne este greu să vorbim despre NATO pentru că NATO nu vrea să ne primească”, a spus Zelenskyi printr-un traducător, când a fost întrebat despre potențialele garanții de securitate din partea altor națiuni. 

Cred că este o greșeală pentru că dacă ne alăturăm NATO, îl facem mult mai puternic. Nu suntem un stat slab. Nu ne propunem să ne facem mai puternici în detrimentul NATO... Suntem un plus, suntem locomotiva. Eu cred că suntem una dintre componentele importante ale continentului european." 

Opoziția față de aderarea Ucrainei la NATO a fost una dintre principalele justificări ale lui Putin pentru invadarea țării vecine, iar Statele Unite au refuzat până acum să susțină public admiterea Ucrainei în organizație.

Zelensky nu pare dispus să renunțe la niciun teritoriu prin negocieri cu Rusia privind o posibilă încheiere a războiului.

„Este foarte rezistent”, a spus Baier. „El crede că armata ucraineană are performanțe excepționale. Nu este pregatit și nu spune că va renunța vreodată la teritoriul ucrainean deși atunci când a fost presat în acest sens, a spus că există o mulțime de lucruri în diplomație care pot se întâmplă în locuri precum Crimeea și Donbas”.

Negocierile dintre Ucraina și Rusia prin intermediari au inclus cereri din partea Rusiei ca Ucraina să recunoască Crimeea ca parte a Rusiei și regiunile separatiste Donețk și Lugansk ca independente. 

Zelensky crede că Ucraina „câștigă” războiul și că Rusia „pierde”, dar se teme că Rusia intenționează să usureze Ucraina într-un conflict pe termen lung.

„Tema este că Rusia va încerca să să aibă poziții fortificate”. 

„Că rămân acolo pur și simplu și că fără armamentul greu nimeni nu îi poate împinge în mod eficient. Că, în cele din urmă, cea mai mare îngrijorare a lui Zelensky este că Occidentul va uita de Ucraina și că vor schimba capitolul și că Rusia va profita de asta. ."

Zelensky a spus că are încredere în președintele Biden, dar a pledat ca Statele Unite să ofere țării sale rachete și avioane. 

"Am încredere că președintele Biden, ca orice cetățean american adevărat, cred că vrea ca adevărul să câștige”, a spus el.

„Dă-ne doar rachete. Dă-ne avioane. Nu ne poți da F-18 sau F-19 sau orice ai. Dă-ne vechile avioane sovietice. Asta e tot."

„Dacă putem vedea că procesul de transfer al acestor arme devine mai lent oamenii încep să pună întrebări. Este adevărat?” el a spus. "Poate că există un joc în spate. Nu vreau să cred că unii parteneri de-ai noștri joacă jocuri."

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră